Kome to treba?

Učestali kibernetički napadi na zdravstvene ustanove: ‘Ovo ugrožava ljudske živote’

Hina

Takvi napadi ugrožavaju ljudske živote i vlade moraju odmah poduzeti »odlučne« mjere, stoji u pismu koje je potpisala skupina političara i poduzetnikaMeđunarodni Crveni križ pozvao je, pismom objavljenim u utorak, na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene i istraživačke institucije tijekom pandemije koronavirusa.


Takvi napadi ugrožavaju ljudske živote i vlade moraju odmah poduzeti »odlučne« mjere, stoji u pismu koje je potpisala skupina političara i poduzetnika.


»Nadamo se da će vlade svijeta poduzeti mjere i afirmirati svoju predanost međunarodnim pravilima koja zabranjuju takva djelovanja«, poručio je u pismu Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa.
Predsjednik Microsofta Brad Smith i bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright nalaze se među 42 potpisnika pisma koje je inicirala nevladina organizacija CyberPeace Institute, čija je misija spriječiti zlouporabu interneta.


Prije mjesec dana češke su vlasti objavile da je digitalno napadnut češki zdravstveni sustav, na što je oštro odgovorio američki državni tajnik Mike Pompeo.


On je, u priopćenju, napad nazvao »krajnje neodgovornim i opasnim«, dodajući da bi počinitelji trebali »očekivati posljedice«.


Za sada nije otkriveno tko je odgovoran za napad.


U proteklim su mjesecima hakeri napadali bolnice, pri čemu su često ucjenjivali bolnice ukradenim podacima.


Sofisticiranije hakerske grupe, poput onih koje su povezane s vladama, također su napadale izraživačke centre kako bi dobili vrijedne podatke o liječenju covida-19.