Izvješće europske agencije

U tajnosti visite na Tinderu? Iscurile informacije o kršenju privatnosti koje će vas užasnuti

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Grindr ima informacije korisnika o tome koje su im omiljene seksualne poze, o HIV statusu, rasi i lokaciji. Aplikacije za “dejtanje” poput Tindera, OkCupida i Grindra dijele vrlo osobne podatke korisnika o njihovim seksualnim preferencijama i lokacijama s partnerima za oglašavanje, prema Europskoj agenciji za zaštitu podataka.


Norveško vijeće potrošača svoja je otkrića podijelilo s javnosti, kazavši da se informacije koje korisnici upisuju koriste za kreiranje opsežnih profila koji se kasnije prodaju i koriste za ciljno reklamiranje, prenosi MSN.


“Ove su prakse van kontrole i krše pravila privatnosti te europske zakone, uključujući GDPR”, kazao je Finn Myrstad, direktor digitalnih politika u norveškom vijeću potrošača.
Grupa za zaštitu potrošača podnijela je tri pritužbe protiv aplikacije Grindr i pet reklamnih odjela tehnoloških kompanija koje navodno prikupljaju osobne podatke, uključujući Twitterov MoPub i AppNexus od  AT&T-a.


“Svaki put kada otvorite aplikaciju poput Grindra, reklamne mreže primaju vašu GPS lokaciju, identifikatore uređaja pa čak i činjenicu da koristite gej aplikaciju za ‘dejtanje'”, kaže Max Schrems, osnivač neprofitne europske agencije za privatnost naziva “noyb”. “Noyb” inače stoji kao kratica za “none of your business” odnosno “nije vaša stvar”.


Twitter je suspendirao Grindr sa svoje reklamne mreže nakon što je izvješće objavljeno. Kompanije je to potvrdila portalu The Hill.


Iz Grindra poručuju da kompanija odbija neke od “pretpostavki i zaključaka” iz izvještaja te da radi na poboljšanju mogućnosti prihvaćanja privatnosti na aplikaciji.


“Pozdravljamo šansu da budemo mali dio u većem razgovoru o tome kako zajedno može poboljšati praksu mobilnih izdavača te pružiti korisnicima pristup s opcijom za slobodnu platformu”, kazalu su. 


Izvješće se bazira na praksu u Europi, ali aplikacije mogu pružiti rizik i u SAD-u. “Mnoštvo je informacija u aplikacijama koje dobrovoljno dajete. Za neke znate da ih dajete, a za neke možda ne shvaćate”, kazao je John Demers, pomoćnik glavnog tužitelja nacionalne sigurnosti u Ministarstvu pravosuđa.


Grindr ima informacije korisnika o tome koje su im omiljene seksualne poze, o HIV statusu, rasi i lokaciji. Tinder i OkCupid prikupljaju slične podatke, iako je nejasno koliko ih je prodano trećim stranama bez znanja korisnika, prenosi MSN.