Formula Student

U Šmriki traje atraktivno natjecanje bolida koje su kompletno dizajnirali – studenti

P. N.

Foto Formula Student

Foto Formula StudentNa kartodromu u Šmriki traje “Rimac FS Alpe Adria 2019”, regionalni Formula Student događaj na kojem sudjeluju studenti iz Hrvatske i Europe. Najatraktivniji dio događaja predstavlja utrka bolida, koje su kompletno osmislili i dizajnirali sami studenti.


“Formula Student” je međunarodno studentsko natjecanje koje sudionicima omogućujea unapređivanja znanja i vještina u zahtjevnoj i kompetitivnoj okolini. Pripada najpriznatijim i najzahtjevnijim svjetskim studentskim natjecanjima zbog činjenice da studenti sami konstruiraju i izrađuju prototipe trkaćih bolida, te sve potrebne planove i dokumentaciju. Bolid mora biti izrađen u skladu sa pravilnikom natjecanja propisanim od strane IMECHE (Institucije inženjera strojarstva) i SAE (Zajednice inženjera automobilizma). Fokus natjecanja je uvijek na sigurnosti da bi se minimizirale mogućnosti nezgoda, bilo od strane natjecatelja ili vanjskih faktora.


Događaj je prvi put organiziran krajem rujna 2017. godine sa idejom umrežavanja timova i tvrtki iz regije, a na kojem su prisustvovali timovi iz Rijeke, Zagreba, Splita, Beograda, Ljubljane i Maribora. Ove godine pridružiili su se timovi iz Sofije, Mostara i Podgorice. 
Organizatori RFSAA19 Matija Momčilović, Tibor Kezelj, Matija Prprović, Dragana Borjan i Katarina Mihajlović su alumni članice i članovi Formula Student timova iz Hrvatske, Austrije i Srbije, koji su svoje iskustvo godinama stjecali konstruirajući bolide koji su svojevremeno ostvarivali izvrsne rezultate prkoseći tako samom vrhu svjetske Formula Student ljestvice.