Američke procjene

U narednih pet godina tri četvrtine zarade mrežnih operatera dolazit će od 5G usluga

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživači predviđaju da će količina generiranih mobilnih podataka s 720 eksabajta (1 eksabajt je milijun terabajta), ove godine doseći 2.900 eksabajta do 2026, godine. To predstavlja rast od 300% u sljedećih pet godinaU novoj studiji Juniper Researcha pod nazivom “Operator Revenue Strategies: Challenges, Opportunities & Market Forecasts 2021-2026″ procjenjuje da će prihod od 5G usluga doseći 600 milijardi dolara do 2026. godine, što predstavlja 77% globalnog prihoda naplaćenog od strane operatera, prenosi businesswire.com.


Smatra se da je usvajanje 5G usluga u potrošačkim i IoT sektorima potaknuto povećanim korištenjem uređaja koji podržavaju 5G, zajedno s atraktivnim modelima cijena pretplate na 5G, unatoč krizi poluvodiča uzrokovanoj pandemijom COVID-19. Juniper Research savjetuje operaterima da iskoriste i visoku razinu virtualizacije svojih 5G mreža kako bi razvili nove usluge temeljene na IP-u koje generiraju dodatne vrste prihoda. Novi potrošački uređaji koji se temelje na 5G, kao što su prijenosna računala i mobilni usmjerivači, trebaju biti ključno područje fokusa za operatere u sljedećih nekoliko godina, prema istraživačima.


Studija predviđa kako će se geografska pokrivenost 5G proširiti i preporuča spajanje pretplata na više uređaja u okviru jedne tarife kako bi ostvarivali prihode od više povezanih potrošačkih uređaja.
“Trgovci uređajima iskorištavaju brže mreže kako bi dodali mobilnu povezanost novim potrošačkim uređajima, a operateri moraju odgovoriti tako što će korisnicima omogućiti pristup 5G na više uređaja pod jednom pretplatom; dopuštajući pretplatnicima jednostavno upravljanje podacima. ” – primijetio je koautor istraživanja Charles Bowman.


Istraživači predviđaju da će količina generiranih mobilnih podataka s 720 eksabajta (1 eksabajt je milijun terabajta), ove godine doseći 2.900 eksabajta do 2026, godine. To predstavlja rast od 300% u sljedećih pet godina. Navodno će taj rast biti potaknut sve većom potražnjom za podacima preko 5G veza i znatnim rastom broja mobilnih IoT uređaja. IoT uređaji su dijelovi hardvera, kao što su senzori, aktuatori, gadgeti, uređaji ili strojevi od bijele tehnike do sigurnosnih sustava, koji su programirani za određene aplikacije i mogu prenositi podatke putem interneta ili drugih mreža.


Stanični IoT uređaji, uključujući pametne gradske uređaje, senzore pametne kuće i povezanu poljoprivredu, značajno će rasti tijekom sljedećih pet godina. Do 2026. godine Juniper Reasearch predviđa da će broj mobilnih IoT uređaja dosegnuti 6 milijardi, odnosno po prvi put premašiti globalni broj pametnih telefona.