Raskorak želja i mogućnosti

U Brazilu se poreznim rasterećenjem želi potaknuti rudare kriptovaluta da koriste obnovljive izvore energije

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pod uvjetom da kriptovaluta postane legalna valuta, Središnja banka Brazila smjela bi izdati digitalnu valutu središnje banke (CBDC) što bi Brazil stavilo među devet zemalja ili jurisdikcija koje trenutno izdaju CBDC svojim stanovnicimaNovi prijedlog u brazilskom Kongresu poziva na oslobađanje od poreza na uvoz opreme za rudarenje kriptovaluta i na svako rudarenje koji se obavlja korištenjem  obnovljivih izvora energije, prenosi Cointelegraf.


Izvješće brazilskog medija Seudinheiro od 4. prosinca objašnjava da bi niz novih prijedloga brazilskih zakonodavaca mogao smanjiti kritike koje kriptovalute dobivaju u najvećoj zemlji Južne Amerike. U kongresu je također iznesen prijedlog da se Bitcoin smatra valutom, a ne robom. Ako ovaj prijedlog bude odobren, kripto burze će moći pružati financijske usluge i izdavati zajmove brazilskim stanovnicima.


Senator Irajá Silvestre Filho iznio je sva tri prijedloga kongresu. Trenutno je nejasno koliko „zaleđe“ prijedlozi imaju u samom zakonodavnom tijelu, ali definitivno postoji velika podrška brazilske kripto zajednice. Ray Nasser, izvršni direktor Arthur Mininga, rekao je da bi Brazil mogao postati globalna “Meka mininga”, ako Brazil usvoji oslobođenje od poreza za rudare kriptovaluta.
Pod uvjetom da kriptovaluta postane legalna valuta, Središnja banka Brazila smjela bi izdati digitalnu valutu središnje banke (CBDC) što bi Brazil stavilo među devet zemalja ili jurisdikcija koje trenutno izdaju CBDC svojim stanovnicima.


“Kripto sektor brzo raste u Brazilu i regulatorna tijela su bila vrlo proaktivna u poticanju rudarenja i izradi politika s najboljim praksama dok su velike tvrtke najavljivale svoje planove o uključivanju u sektor kriptovaluta.” – rekao je Taynaah Reis, izvršni direktor Moeda, brazilske blockchain financijske tvrtke.


Reis je dodao da će rudari morati registrirati svoju opremu kod brazilske vlade kao sredstvo za praćenje ekosustava, no postoje problemi s opskrbom električnom energijom u Brazilu, zbog kojih racioniranje,  odnosno administrativna raspodjela struje postaje stvarnost. Prema Međunarodnoj trgovinskoj administraciji, Brazil trenutno proizvodi nešto manje od polovice svoje električne energije iz obnovljivih izvora.


Rudá Pellini, predsjednik Arthur Mininga, rekao je da, iako se Brazil bavi racioniranjem električne energije, ne vidi povećanje broja bitcoin rudara kao prijetnju opskrbi električnom energijom:


“Jedan od glavnih problema u energetskom pitanju u Brazilu je prijenos. Imamo veliki energetski potencijal u zemlji i moguće je promovirati veća ulaganja u proizvodnju čiste energije.”


Opskrba električnom energijom je stalni problem i na drugom kraju svijeta gdje je rudarenje kriptovaluta uzelo maha, u Kazahstanu, koji je zbog rudarskih izbjeglica iz Kine postao druga najveća svjetska sila u rudarenju bitcoina, a čini se da bi ga Brazil mogao prestići na ljestvici.