5G infrastruktura

U Brazilu Huawei na mala vrata uvodi 5G tehnologiju. Hoće li Brazil okrenuti leđa SAD-u po tom pitanju?

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Brazil je najveći proizvođač soje na svijetu, Kina najveći ulagač i kupac brazilske soje. Nije isključeno da se ovdje krije odgovor zašto Bolsonaro, brazilska kopija Trumpa, ne isključuje decidirano Huawei iz posla uvođenja 5G tehnologijeDanas više nije vijest da neka od država zapadne hemisfere ili Europe u procesu uvođenja 5G tehnologije iz natječaja za opremanje potrebnom infrastrukturom isključi kineski Huawei sa stigmom kompanije koja ugrožava nacionalnu sigurnost. Sad je vijest da netko uopće angažira Huawei da uvede 5G tehnologiju. To se dogodilo ovih dana na prilično zanimljivom mjestu. Kako javlja Reuters, rijetko naseljena brazilska federativna država Goias na čijem se području nalazi i glavni grad Brasilia, angažirala je upravo Huawei u pilot projektu uvođenja 5G tehnologije za potrebe efikasnije poljoprivredne proizvodnje. Naime, Goias je izrazito poljoprivredno područje, država velikih farmi i 5G komunikacija omogućit bolju kontrolu usjeva pomoću podataka sa senzora postavljenih u polja, na kombajne i dronove.  Te informacije se preko aplikacija analiziraju zajedno s meteorološkim podacima i obrađuju u realnom vremenu što će farmerima omogućiti da u jednom satu dođu do bitnih informacija o usjevima za koje im je prije trebalo tri dana, tako da na vrijeme mogu poduzeti radnje protiv bolesti i drugih prijetnji usjevima.


„Huawei je razvio aplikaciju za soju da pokaže kako uporaba 5G tehnologije i dronova može podignuti produkciju i smanjiti trošak za herbicide“ – rekao je za Reuters direktor marketinga Huaweia za Brazil Tiago Fontes.


Soja je u brazilskom slučaju ključna riječ. Poznato je da su Kinezi uložili mnogo i ulažu mnogo u brazilsku poljoprivrednu proizvodnju. Brazil je najveći proizvođač soje na svijetu, proizvodi je gotovo deset puta više od same Kine, a Kina je i najveći kupac brazilske soje, procjene sugeriraju da više od dvije trećine brazilske soje završava u Kini.
Pozicija Brazila po ovom pitanju je prilično komplicirana. Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, brazilska kopija Donalda Trumpa, već je duže pod pritiskom američkog kolege da slijedi njegov primjer i isključi Huawei iz nacionalnih natječaja za ugradnju 5G infrastrukture. Primjer države Goias pokazuje da slika nije crno-bijela i da će se u sudaru različitih interesa, Brazil na kraju ipak povoditi vlastitim interesima, izabrati opciju koja im donosi najviše koristi. Tome u prilog govore i neslužbene informacije iz brazilskih vladinih krugova da nacionalna telekomunikacijska regulatorna agencija predlaže pravila za 5G natječaje koja ne isključuju Huawei.


Bolsonaru će konačnu odluku olakšati i činjenica da u siječnju Trump i njegova administracija odlaze u povijest, a gotovo je sigurno da će pritisak po pitanju isključivanja kineskih tehnoloških kompanija u najmanju ruku oslabiti kad Joe Biden zasjedne u Ovalni ured.