Rudnici Afrike

U Bocvani otkriven dijamant za koji se vjeruje da je treći najveći u povijesti

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Vjeruje se da je sa 1,098 karata i dimenzijama 73 mm dužine, 52 mm širine 27 mm debljine treći ikad po veličini ikad pronađen. Prvo mjesto i dalje drži Cullinan (3,106 karata) otkriven davne 1905. godine u Južnoj Africi, koji je potom izrezan u manje kamenjeU Bocvani je otkriven jedan od najvećih dijamanata na svijetu u povijesti, objavila je vlada te zemlje. Ogromni dragulj otkriven je početkom ovog mjeseca u rudniku Jwaneng, koji se nalazi otprilike 75 kilometara od glavnog grada države Gaborone, a vjeruje se da je sa 1,098 karata i dimenzijama 73 mm dužine, 52 mm širine i 27 mm debljine, treći ikad po veličini ikad pronađen.


Prvo mjesto i dalje drži Cullinan (3,106 karata) otkriven davne 1905. godine u Južnoj Africi, koji je potom izrezan u manje kamenje, od kojih su neki završili u žezlu britanske kraljevske obitelji. Vjeruje se da je drugo najveće otkriće Lesedi La Rona, kamen od 1109 karata kojeg je 2015. godine kanadska tvrtka Lucara Diamond pronašla u rudniku Karowe, također u Bocvani. Dijamant je dvije godine kasnije prodan zlatarnici Graff za 53 milijuna dolara.


Procjena potencijalne cijene novootkrivenog kamena još nije objavljena, no ministar minerala Bocvane, Lefoko Moagi, rekao je da najnovije otkriće nije moglo doći u bolje vrijeme za Bocvanu nakon što je pandemija uzrokovala pad prodaje dijamanta prošle godine.
Službeno otvoren 1982. godine, rudnik Jwaneng obično daje između 12,5 i 15 milijuna karata dijamanata godišnje. Ipak, nalazi velikih dijamanata kao što su gore spomenuti su vrlo rijetki. Njime upravlja Debswana, tvrtka u zajedničkom vlasništvu bocvanske vlade i De Beers Grupe, a do 80% prihoda od prodaje odlazi u državnu blagajnu putem dividendi, tantijema i poreza.


Novootkriveni kamen tek treba imenovati i zasad još nije donesena odluka o njegovoj prodaji. Bocvana je najveći afrički proizvođač dijamanata, a na službenom Twitter računu vlade stoji da će se “prihod od dijamanta koristiti za unapređenje nacionalnog razvoja u zemlji”.


Inače, Bocvana je zahvaljujući razvijenom rudnom gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu u odnosu na ostatak Afrike prilično gospodarski razvijena zemlja, s BDP-om većim negoli ga ima jedna Bosna i Hercegovina i visokim Human Development indeksom (HDI) za afričke standarde. S druge strane, stopa nejednakosti izražena kroz Gini indeks, također je prilično visoka, što znači da je bogatstvo te zemlje na jugu Afrike nejednako raspodjeljeno.