'Povezani s državom'

Twitter označio britanski BBC kao pristrani medij kojeg “financira vlast”. Oglasio se i Elon Musk

Hina

Screenshot Twitter

Screenshot Twitter

"BBC je neovisan i uvijek je bio. Financira nas britanska javnost putem pretplate", priopćio je britanski medijTwitter je američki NPR i britanski BBC označio kao medije koje “financira vlast”, nakon što je NPR prvo označen kao “medij povezan s državom” što sugerira pomanjkanje neovisnosti uređivačke politike.


Promjena u načinu na koji Twitter označava Nacionalni javni radio (NPR) sa sjedištem u Washingtonu dogodila se tiho u subotu navečer i uslijedila je nakon što se mreža žalila da je izraz “povezan s državom” omalovažavajući i netočan pa je Twitter promijenio oznaku u “financira ga vlast”.


Twitter je prošlog tjedna označio NPR na isti način kao kineske i ruske platforme pod kontrolom vlasti tih država.
U znak prosvjeda, NPR je prestao tvitati.


Glavni profil NPR-a na Twitteru s više od 8,8 milijuna pratitelja, pozvao je korisnike da ih “pronađu na drugim mjestima gdje čitate vijesti”.
Izvršni direktor NPR-a John Lansing rekao je da je odluka Twittera “neprihvatljiva”.


NPR, jedna od najuglednijih američkih novinskih kuća, rekla je AFP-u da manje od jedan posto operativnog proračuna dolazi iz saveznih izvora.


Twitter je tu novu oznaku dao i BBC-ju koji se obratio Twitteru za objašnjenje, pišu mediji.


“BBC je neovisan i uvijek je bio. Financira nas britanska javnost putem pretplate”, priopćio je britanski medij.


Pretplata, čiji iznos određuje vlada, plaća se 159 funti godišnje.


Profil BBC-ja na Twitteru s 2,2 milijuna pratitelja dobio je oznaku, dok se popularniji profili povezani s udarnim vijestima i sportskim izdanjima korporacije trenutačno ne opisuju na taj način. Isti je slučaj i s drugim računima NPR-a poput glazbenog.


Vlasnik Twittera Elon Musk opisao je BBC kao jednu od “najmanje pristranih” organizacija nakon što se televizijska kuća usprotivila tome da je označena kao “medij koji financira vlada”.


“Trebao bih napomenuti da pratim BBC news na Twitteru jer mislim da su među najmanje pristranima”, rekao je Musk.


U slučaju NPR-a Musk je napisao da je načelo Twittera naprosto “pravičan i jednak pristup”, pa “ako ne-američke račune označimo kao vladine, onda bismo trebali učiniti isto za američke, ali zvuči kao da to ovdje možda nije točno”.