Rizik ulaganja

Trideset posto bitcoina u optjecaju vrijedi manje negoli u vrijeme kad su ga njegovi vlasnici kupili

Foto: iStock

Foto: iStock

Globalno tržište kriptovaluta se smanjilo na oko 1,95 bilijuna dolara, s oko 3 bilijuna prije otprilike dva mjeseca, no povijest sugerira da bi stvari mogle dobro završiti za one koji se uspiju oduprijeti porivu da „srežu gubitke“ izlaskom s tržištaDa prije svakog ulaganja teško zarađenog novca treba razmisliti nekoliko puta, potvrđuje najnovije izvješće Glassnodea, prema kojem oko 5,7 milijuna bitcoina u optjecaju sada vrijedi manje od onoga što su vlasnici platili za njih. To čini oko 30% bitcoina u optjecaju, navodi pružatelj analize podataka u svom tjednom biltenu.


Želja za brzom zaradom, posebice na nečemu novom i zanimljivom kao što su kriptovalute očito je skupo koštala mnoge, vjerojatno neiskusne, ulagače koji su u strahu da im ne „pobjegne vlak“ investirali u bitcoin po većim cijenama nego što je to danas – 42,100 američkih dolara, više od 30 posto manje ispod rekordne vrijednosti u studenom od gotovo 69.000 dolara.


Globalno tržište kriptovaluta se smanjilo na oko 1,95 bilijuna dolara, s oko 3 bilijuna prije otprilike dva mjeseca, no povijest sugerira da bi stvari mogle dobro završiti za one koji se uspiju oduprijeti porivu da „srežu gubitke“ izlaskom s tržišta. Naime, u dva prethodna slučaja kada je potražnja za bitcoinom bila ovako niska, u usporedbi s dostupnom ponudom, cijena se na kraju oporavila i rasla.
Jedan od slučaja dogodio se neposredno nakon što su kripto tržišta kapitulirala pred pandemijom koronavirusa, između svibnja i srpnja 2020. godine. Cijene su se ubrzo oporavile, zahvaljujući vladinoj potpori gospodarstvu i poticajima središnje banke. Naredni slučaj dogodio se godinu dana kasnije, između svibnja 2021. i srpnja 2021. Kriptovalute su pale po cijeni pod utjecajem niza događaja, uključujući kinesku zabranu trgovanjem  digitalne imovine i zabrinutost oko utjecaja rudarenja bitcoina na okoliš.