Tržište memorijskih čipova

TRAJNE NEIZVJESNOSTI U POSLOVANJU Dobit Samsunga pala više od 50 posto zbog slabosti tržišta čipova

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

„Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima”, stoji u priopćenju tvrtke, pri čemu se dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje.SEUL– Južnokorejska tehnološka kompanija Samsung u srijedu je izvijestila o smanjenju operativne dobiti za 56 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je ponajviše posljedica slabosti tržišta memorijskih čipova.


Financijsko izvješće je pokazalo da je operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja pala na 6.600 milijardi wona (5,6 milijardi dolara).


Rezultati Samsunga, vodećeg svjetskog brenda pametnih telefona i memorijskih čipova, bili su neznatno viši od prognoze koju je tvrtka objavila prošlog mjeseca.
„Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima”, stoji u priopćenju tvrtke, pri čemu se dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje.


Rezultati odražavaju „nesigurnost ne samo u poslovnim područjima, već i u promjenama u globalnom makroekonomskom okruženju”, priopćili su.


Time se referiraju na trgovinski rat između SAD-a i Kine, te na tekuće trgovinske napetosti između Južne Koreje i Japana.


Naime, Japan planira, 2. kolovoza, ukloniti Južnu Koreju s popisa zemalja koje su imale povlašteni trgovinski tretman.


Prošlog mjeseca je ta zemlja naljutila Južnu Koreju pooštravanjem kontrole izvoza materijala koji se koristi u izradi čipova i zaslona, tvrdeći da je njihov odnos „značajno narušen”.


Ta je odluka uslijedila nakon što je južnokorejski vrhovi sud u listopadu naredio japanskim kompanijama da isplate naknade za prisilni rad njihovih građana tijekom japanske kolonizacije Korejskog poluotoka u razdoblju od 1910. do 1945.