Kinezi ne posustaju

Tehnološka čuda novih modela Huaweia: Stižu s četiri kamere i bez Google aplikacija

P. N.

FOTO/YT Screenshot, @ XEETECHCARE

FOTO/YT Screenshot, @ XEETECHCARE

Uređaj sa stražnje strane ima tri kamere, od čega dvije ostvaruju maksimalnu rezoluciju od 40 megapiksela. Uskoro ćemo otkriti može li Huawei opstati bez kompletnog Googleovog Android sustava. Kineski je gigant ovog četvrtka u Münchenu plasirao modele Mate 30 i Mate 30 Pro. Iako funkcioniraju kao Android smartphonei, nemaju Googleove aplikacije – niti Google Maps, niti Chrome niti Play Store. 


Korisnici će surfati internetom pomoći Huawei Browsera, a aplikacije će moći skinuti kroz AppGallery. Ista sadrži oko 45 tisuća aplikacija, a za usporedbu, Googleov Play Store ih ima oko 2.7 milijuna. Google obično licencira najnovije verzije Androida (trenutno je u igri Android 10), a modeli Mate 30 će raditi temeljem open-source Androida na korisničkom sučelju EMUI 10, što bi odgovaralo najnovijoj verziji Androida, prenosi MSN.


Huawei Mate Pro stiže sa ekranom 6,52″ OLED sa Sound-on-Display tehnologijom i rezolucijom od 1.176 x 2.400 piksela te zaštitnim Gorilla Glassom 6. Mobitel ima 8 GB RAM-a, a memorije za pohranu 128 ili 256 GB. Ekran ima i 88 stupnjeva zakrivljene rubove na lijevoj i desnoj strani pa dolazi sa samo jednom fizičkom tipkom – za uključivanje i isključivanje.
Uređaj sa stražnje strane ima tri kamere (u okviru naziva Halo Ring), od čega dvije ostvaruju maksimalnu rezoluciju od 40 megapiksela. Novost je i “ultra-wide kamera” s f/1.8 blendom i širinom kuta od 18 milimetara. I široka i ultra-široka kamera stižu s noćnim načinom snimanja. 


Tportal prenosi da će za model Mate 30 s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije bit potrebno izdvojiti 799 eura. Mate 30 Pro iste konfiguracije stajat će 1.099 eura, a 30 Pro 5G 1.199 eura. Za Mate 30 RS biti će potrebno izdvojiti 2.095 eura.


Mediji prenose da novi modeli za sada neće biti dostupni na europskom tržištu.