Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) objavio je da će uložiti 12 milijardi dolara u gradnju tvornice u američkoj saveznoj državi Arizoni.


Najavljeno ulaganje među najvećim je inozemnim ulaganjima u SAD-u i trebalo bi otvoriti više od 1.600 radnih mjesta.
Iznos je velik gledano iz perspektive inozemnih ulaganja u SAD, ali ne i iz one TSMC-a koji za ovu godinu planira kapitalnu potrošnju u rasponu od 15 do 16 milijardi dolara.


Tajvanski div kazao je da bi gradnja postrojenja trebala trajati devet godina. Građevinski radovi počet će iduće godine a proizvodnja 2024., izvijestili su iz TSMC-a.


Tvornica bi trebala proizvoditi najsofisticiranije 5-nanometarske čipove koji se mogu koristiti u najsuvremenijim vojnim i komunikacijskim uređajima.


TSMC proizvodi većinu čipova na Tajvanu a ima starije tvornice u Kini i u američkog saveznoj državi Washington.


Najavljeno ulaganje vremenski se poklopilo s pojačanim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun kineskih trgovinskih praksi i reakcija na zarazu koronavirusom. Reuters podsjeća da SAD u studenom čekaju predsjednički izbori.


Američki predsjednik u više je navrata obećavao da će vratiti proizvodnju kući a nagli gospodarski pad zbog pandemije koronavirusa potaknuo je Washington da ubrza nastojanja kojima želi smanjiti ovisnost američke proizvodnje i lanaca nabave o Kini, dodaje agencija.


Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo kazao je da će čipovi iz nove TSMC-ove tvornice imati široku primjenu, od umjetne inteligencije preko baznih stanica do borbenih zrakoplova F-35.


Poluvodiči su ključni za potrošačku elektroniku ali i za vojnu opremu. Ogromna većina najnaprednijih čipova razvijena je u Aziji, što zabrinjava američke dužnosnike, podsjeća Reuters.