Moderni autobusi

Švedski div otkrio novo čudo iz vlastitog voznog parka – električne buseve bez vozača

Portal Novilist.hr

FOTO/Volvo električni autobus, Youtube

FOTO/Volvo električni autobus, Youtube

Volvo je u suradnji sa singapurskim sveučilištem, ovog utorka otkrio moderne električne autobuse koji će voziti bez vozača. Švedski proizvođač automobila Volvo u suradnji s lokalnim partnerom Tehnološkim Fakultetom Nanyang (NTU), predstavio je nova prometna vozila koja će uskoro na probne vožnje. Singapur je tako postao testna zona različitih prometala koja voze bez vozača, nakon što su 2016. testirani taksiji koji voze sami, prenosi Phys. 


Električni autobusi će uskoro započeti s pokusnim vožnjama, oko kampusa lokalnog sveučilišta. Podatci koji će se skupljati tijekom probnih vožnji, koristit će se za daljnje poboljšanje tehnologije, prije nego autobusi krenu na javne prometnice, javljaju Volvo i NTU. 


Predsjednik Volvo autobusa, Hakan Agnevall, kaže da su ova vozila “važan korak prema njihovoj viziji čišćeg, sigurnijeg i pametnijeg grada”, prenosi Phys. Autobusi su dugački 12 metara, a pun kapacitet iznosi ukupno 80 putnika.
Vozilo koristi manje energije nego dizelski autobusi slične veličine. Autobus je opremljen senzorima i navigacijskim sustavom kojim upravlja sustav umjetne inteligencije, prenosi Phys.