Brzi test

Superbrzi 5G internet stigao na Kvarner, testirali smo kako stoje stvari s brzinom u pojedinim dijelovima Rijeke

Vladimir Mrvoš

Na Trsatu je brzina primanja podataka čak više od 500 Mpbs, na Pećinama više od 300 Mpbs, u centru Rijeke između 250 i 300 Mpbs, dok su u zapadnom dijelu grada brzine bile nešto manjeRIJEKA – Rijeka odnedavno ima u funkciji mobilnu 5G mrežu u komercijalnoj upotrebi. Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže, a trenutačno je 5G mreža osim u Rijeci dostupna i na području Zagreba, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje.


Veća pouzdanost


Testirali smo mrežu na području dostupnosti u Rijeci, njezinu brzinu i kvalitetu. Kao uređaj koristili smo 5G mobitel Huawei P40 Pro, a za mjerenje brzine, aplikaciju Speedtest by Ookla. U različitim dijelovima Rijeke izmjerili smo različite brzine mobilnog interneta. Na Trsatu izmjerili smo najveću brzinu u primanju podataka od čak preko 500 Mbps, na Pećinama preko 300 Mpbs, u centru Rijeke između 250 i 300 Mpbs, dok su u zapadnom dijelu grada brzine bile nešto manje. Treba napomenuti da HT-ova 5G mreža počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih 4G frekvencija za 5G.


Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Nova 5G mreža je znatno brža od 4G mreže, a ima i veću pouzdanost. Sadašnji 5G ne radi u spektru od 3,5 gigaherca jer natječaj za tu frekvenciju nije još proveden. Natječaj za »brzi« 5G spektar trebao bi biti proveden u prvoj polovini sljedeće godine, pa svi oni koji se »plaše« 5G zračenja, ne moraju se brinuti što je već sada 5G signal u Rijeci. Strah od pravog 5G signala je zapravo nepotreban, jer ga većina razvijenih EU zemalja ima u komercijalnoj upotrebi već godinama i pokazalo se da nema utjecaja na zdravlje ljudi.
Glavna karakteristika 5G mreže je da će omogućiti razvoj umjetne inteligencije te će otvariti brojne primjene u kako u industriji tako i u poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, a pomoći će i pametnu infrastrukturu gradskih središta i bolje funkcioniranje javnih servisa u službi građana. Zahvaljujući 5G mreži vozila će postati autonomna i moći će komunicirati između sebe te razmjenjivati podatke o stanju u prometu. Tako će automobil moći primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu.Ipak najvažnije je što će razvojem 5G mreže unaprijediti medicina, koja će kirurzima omogućiti pomoć u kompliciranim operacijama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku. U kućanstvu, 5G mreža unaprijedit će rad pametnih kućanskih uređaja koji koriste umjetnu inteligenciju.


Nova generacija


Svaka nova generacija mobilne mreže predstavlja veliki napredak u tehnologiji te omogućuje brže pristupanje internetu s većim
brojem istovremeno spojenih korisnika. Dok 5G mreža još nije zaživjela u mnogim zemljama, u Kini se radi na 6G mreži koja bi trebala donijeti brzine i do 8.000 puta veće u odnosu na one koje nudi sadašnja 5G mreža. No do komercijalizacije 6G mreže razvoj će trajati godinama. Razvoj 5G mreže je započeo 2008. godine, a za očekivati je da bi 6G mreža mogla postati komercijalna tek za desetak godina.