Težak tjedan za kriptovalute

Sunovrat vrijednosti TerraUSD kriptovalute temeljito poljuljao povjerenje u stabilnost stablecoina

T.I.

Četvrti najveći stablecoin na svijetu TerraUSD srušio se ovaj tjedan s dolar vrijednosti na 16 centi iako se to – kao – nije moglo, odnosno nije smjelo dogoditi. Naime, za razliku od ostalih kriptovaluta, glavna odlika stablecoina je izbjegavanje volatilnostiBio je ovo težak tjedan za kriptovalute, njihove pobornike i ulagače. Od kad su postale popularne i mnogima financijska svakodnevica, znamo da uz kriptovalute ide i naglašena volatilnost, nagli skokovi i padovi vrijednosti, nasuprot tradicionalnog „fiat“ novca koji je podložan inflaciji, ali se nikad neće srušiti ili narasti u nebo preko noći.


Dio draži kriptovaluta za mnoge leži upravo u tome, u mogućnosti da s u kratko vrijeme može na uloženom zaraditi veliki novac. Ali, postoji i druga strana priče. Jednako tako se može i izgubiti, kao da ste ušli u kazino.


No, ovaj se tjedan dogodilo nešto novo u svijetu kriptovaluta što bi moglo uzdrmati elementarno povjerenje konzervativnih ulagača koji se ne žele kockati. Četvrti najveći stablecoin na svijetu TerraUSD srušio se ovaj tjedan s dolar vrijednosti na 16 centi iako se to – kao – nije moglo, odnosno nije smjelo dogoditi. Naime, za razliku od ostalih kriptovaluta, glavna odlika stablecoina je izbjegavanje volatilnosti vezanjem uz vrijednost službenih valuta, obično 1:1 u odnosu na dolar.
To se postiže tako što stablecoin garantiraju stabilnost rezervama, bilo u „fiat“ novcu, obveznicama, dionicama, vrijednosnim papirima…Najjači stablecoini kao što je Tether, USD Coin i Binance USD temelje svoju vrijednost i stabilnost na taj način. S druge strane TerraUSD svoju vrijednost derivira iz kompleksnih algoritamskih procesa vezanih uz kriptovalutu Luna, „kovanja“ i „spaljivanja“ tokena kako bi se održao 1:1 odnos s dolarom. No, ekstremna volatilnost tržišta uzdrmala je taj proces i stablecoin se počeo urušavati. Usput, Terra blockchain koji podupire stablecoin i Lunu u manje od 24 sata dvaput  je prestao obrađivati transakcije i sistem se urušio. Luna koja je u najboljim danima vrijedila i sto dolara, srušila se danas na nulu, a TerraUSD stablecoin je s dolar danas pao na 16 centi.


O kolikom se problemu radi govori i činjenica da je TerraUSD imao ukupnu tržišnu vrijednost 18,5 milijardi dolara i bio je deseta najveća kriptovaluta. 85 posto te vrijednost nestalo je u manje od deset dana.


Ova loša vijest prelila se na cijelo tržište kriptovaluta, ionako uzdrmano povećanjem kamatnih stopa što uvijek obeshrabrile ulagače, kao i nepovoljnim globalnim ekonomskim kretanjima i prijetnjama izazvanim ratom u Ukrajini.


Najvrjednija kriptovaluta na svijetu, bitcoin, tako je jučer pao na vrijednost ispod 27 tisuća dolara. Samo sedam dana prije vrijedio je 40 tisuća. Trenutna cijena mu je prema Coinmarketcapu 29.700 dolara i vidljivo je da u posljednja 24 sata se svim glavnim kriptovalutama vrijednost lagano oporavlja, ali je isto tako vrlo vidljivo da je većina bilježila prilično drastičan pad u posljednjih tjedan dana.