(Ne)savršeni iPhone

Što bi vam moglo nedostajati ako s Android mobitela prijeđete na iPhone 12?

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Neke od značajki koje iPhone nema su toliko samorazumljive na Android mobitelima da njihov izostanak možemo pripisati filozofiji Applea iz Jobsovog doba da se ne obaziru na druge i nude svojim kupcima samo ono što oni smatraju potrebnimNovi iPhone generacije 12 hvaljen je po nedavnom izlasku zbog izvanredne kamere, novog OLED displeja, 5G konektivnosti, bežičnog punjenja, sjajnog dizajna, ovaj put čak i zbog relativno pristupačnih cijena za ono što nude. Ali…


MSN je pobrojao pet značajki koje na iPhoneu i dalje nedostaju, a korisnici Android telefona ih već uzimaju zdravo za gotovo. Neke od njih su toliko samorazumljive da njihov izostanak s iPhonea možemo pripisati filozofiji Applea iz Jobsovog doba da se ne obaziru na druge i nude svojim kupcima samo ono što oni smatraju potrebnim.


Dodatna vanjska memorija


Ni u jednom iPhoneu ne postoji mogućnost nadogradnje memorije eksternom mikro SD karticom, pa onda ni iPhone 12 nije iznimka. Doslovno svaki Android ima slot za karticu što korisniku daje dosta manevarskog prostora, ako se i kupi slabiji model s malo interne memorije, uvijek postoji komfor dodavanja vanjske memorije. Na iPhoneu ono što ste kupili tako i ostaje. Doduše, iPhone ima prilično velik raspon ponude fiksne unutarnje memorije, ali treba planirati unaprijed i više memorije dakako košta. Onaj s 256 GB prostora pohrane skuplji je priličnih 160 dolara od „najslabijeg“ modela sa 64 GB.


Prepoznavanje lica umjesto otiska prsta
Apple je davno i prije konkurencije imao skeniranje otiska prsta kao načina prepoznavanja i osiguravanja telefona od neovlaštenog korištenja, ali ga je umirovio i zamijenio sa FaceID, značajkom prepoznavanja lica kao svojevrsne zaporke. Lijepo je to funkcioniralo u većini slučajeva, ali je odjednom postalo nepraktično zbog više sile. Naime, s pandemijom koronavirusa došlo je i nošenje maski pa je FaceID u javnim zatvorenim prostorima postao beskoristan. Korisnici su bili ponovno prisiljeni ukucavati PIN kod da bi ušli u telefon. Nije da bi korisnici ponovno voljeli vidjeti veliki gumb koji oduzima prostor za ekran, ali mnogi Android mobiteli, čak i oni koji ne pripadaju state of the art ponudi, imaju ugrađen nevidljivi skener za otisak prsta u samom ekranu.


120 Hz frekvencija osvježavanja


Ova značajka označena je kao problem još u vrijeme prije izlaska iPhonea i odluke Applea da se drži brzine osvježavanja od 60 Hz na svim svojim modelima. Ukratko i kolokvijalno rečeno, viša brzina osvježavanja ekrana omogućuje glađu sliku i bolji osjećaj kod gledanja na ekran. Ono što bode u oči je činjenica što osvježavanje od 120 Hz više nije avangarda, sreće se gotovo na svim boljim (i skupljim) Android mobitelima, ali i na nekim gotovo dvostruko jeftinijim kao što je Nord model tvrtke OnePlus. S druge pak strane, u Appleu su ovu značajku žrtvovali svjesno, jer s 5G konektivnošću i još sa ekranom rate osvježavanja od 120 Hz, novi bi iPhone mogao imati problema s trajnošću baterije. Ovdje je možda prestiž više u pitanju nego stvarna potreba, manju brzinu osvježavanja Apple je kompenzirao snažnim procesorima koji čine ovu razliku na ekranu manje primjetnom.


Telefoto objektiv


Kamera iPhonea 12 može snimiti izvrsne slike sa svojim zadanim širokim prikazom i sa superširokim objektivom. Ono što ne može je zumirati telefoto lećom koja se nalazi na iPhoneu 12 Pro, 12 Pro Max ili na prethodnim generacijama poput iPhonea 11 Pro. Za manje upoznate, glavna funkcija telefoto leće s većom žarišnom daljinom je da kod fotografiranja udaljene objekti na slici izgledaju veći. Ako vam je fotografiranje važno nemogućnost zumiranja telefoto leće mogao bi biti problem, no oni kojima nisu bitni takvi detalji, bit će vrlo zadovoljni sa izvanrednim mogućnostima ostale dvije kamere na poleđini iPhonea.


ProRaw format fotografija


Ovo je također funkcija na koju će pažnju obratiti tek rijetki pasionirani fotografi ili profesionalci. Raw fotografije su nešto kao digitalni negativi, fotografije koje nisu procesirane i u sebi sadrže sve informacije zabilježene za vrijeme ekspozicije. ProRaw je format razvijen u Appleu i kompromis je između kompjuterskih mogućnosti kamera (kao, recimo, HDR spajanje) i Raw needitiranih fotografija kakve možemo dobiti na profi DSLR fotoaparatima. Mogućnost snimanja Raw fotografija na naprednijim Android mobitelima je uobičajena, kod Applea ProRaw je dostupna samo na modelima iPhone 12 Pro and 12 Pro Max.