Odlazak legende Silicijske doline

Steve Jobs preminuo u 56. godini nakon duge i teške bolesti

Karmen Bosnić

Svi oni koji osjećaju potrebu na neki se način oprostiti od suosnivača i 56-godišnjeg karizmatičnog čelnika Applea, mogu to učiniti putem e-maila: [email protected]SAN FRANCISCO - U dubokoj tuzi javljamo da je Steve Jobs preminuo u srijedu, u krugu članova svoje obitelji, navodi na svojim stranicama tvrtka Apple. 


“Svijet je njegovom smrću ostao bez dobrog čovjeka, Apple bez vizionara i kreativnog genija čije su inovacije obogatile naše živote, a njegove kolege bez mentora i prijatelja. Svijet je zbog Stevea bio nemjerljivo bolje mjesto. Najviše je volio svoju suprugu Laurene i obitelj i iskreno suosjećamo s njima”, navodi se u Appleovom priopćenju. Svi oni koji osjećaju potrebu na neki se način ipak oprostiti od suosnivača i 56-godišnjeg karizmatičnog čelnika Applea, mogu to učiniti putem e-maila: [email protected].Vaš život ima ograničeno trajanje. Nemojte ga trošiti živeći tuđi život. 

U siječnju ove godine legenda Silicijske doline objavila je da se povlači s mjesta glavnog izvršnog direktora. Tada je pojasnio da se privremeno povlači s funkcije “kako bi se fokusirao nazdravlje”. Naime, 2004. Jobsu je dijagnosticiran rak gušterače koji je operativnim zahvatom iste godine i odstranjen. U kolovozu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svjetskih korporacija. Zamijenio ga je dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook. – Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao, naveo je Jobs u kratkom pismu kojim je objavio ostavku.Michelle i mene jako je rastužila vijest o smrti Stevea Jobsa. Steve je bio jedan od najvećih američkih inovatora – dovoljno hrabar da razmišlja drukčije, dovoljno odvažan da vjeruje da može promijeniti svijet i dovoljno talentiran da to i napravi. (Barack Obama)


Steve i ja sreli smo se prije trideset godina. Bili smo kolege, suparnici i prijatelji više od pola života. Rijetke  su osobe koje imaju tako snažan utjecaj na svijet kao što ga je imao Steve. Njegov utjecaj osjećat će mnoge generacije koje tek dolaze. Za nas koji smo imali priliku raditi s njim to je bila velika čast. Neizmjerno će mi nedostajati. (Bill Gates)Od kraja 2008. do sredine 2009. Steve je bio na bolovanju zbog presađivanja jetre, a od sredine siječnja ove godine na bolovanju i liječenju. Prema tadašnjim navodima liječnika, bolest je bila u terminalnoj fazi. U ožujku se nakratko vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPada, a nazočio je i večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline organizirao američki predsjednik Barack Obama.Ne dozvolite da buka tuđih mišljenja zaguši vaš unutarnji glas. Imajte hrabrosti slijediti svoje srce i intuiciju. Oni nekako znaju što zaista želite postati. – Tvoj posao zauzima velik dio tvog života i jedini način da istinski budeš zadovoljan je da vjeruješ da izvrsno obavljaš svoj posao. Jedini način da budeš izvrstan u poslu je da ga voliš. Ako još nisi našao takav posao, nastavi tražiti, nemoj se skrasiti. Kao i sa svim pitanjima o kojima odlučuje srce, znat ćeš kad ga p’ronađeš. I kao u svakoj divnoj vezi, kako godine prolaze postaje sve bolje i bolje, izjavio je Jobs jednom prilikom.


– Kad sam imao sedamnaest godina, pročitao sam izreku koja je glasila otprilike ovako: Ako svaki dan živiš kao da ti je posljednji, jednog ćeš dana biti u pravu. To me se jako dojmilo i protekle trideset i tri godine svakog bih se jutra pogledao u ogledalu i zapitao: Da je danas zadnji dan mog života da li bih želio raditi ono što ću sada raditi i uvijek kad bi odgovor nekoliko dana za redom bio – ne, znao sam da moram nešto promijeniti. Eto tako je živio Steve Jobs.