kripto kriminal

Spretni zločinci prošle godine nezakonito stekli 14 milijardi dolara u digitalnim valutama

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ukradena sredstva, trgovine za prijevare, ransomware, prijevare i financiranje terorizma bili su među načinima na koje su prevaranti zarađivali, a iako je rast legitimne upotrebe kriptovaluta daleko nadmašio stopu kriminala, Chainalysis upozorava na vjerojatan porastDa ni tržište kriptovaluta nije savršeno kako ga njegovi evanđelisti često opisuju, barem što se kriminala tiče, pokazuje novo izvješće tvrtke za analizu blockchaina Chainalysis, prema kojem je u prošloj godini zabilježena rekordno visoka vrijednost kripto-prijevara putem kojih su spretni zločinci nezakonito stekli  nevjerojatnih 14 milijardi dolara u digitalnim valutama, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 7,8 milijardi dolara u 2020.


No, istovremeno Chainalysis dodaje kako je udio nezakonitih aktivnosti u obujmu transakcija kriptovalutama na najnižoj razini do sada. Naime, od ukupnog volumena transakcija od 15,8 bilijuna američkih dolara u svim kriptovalutama koje tvrtka prati, što je porast od 567% u odnosu na razinu iz 2020. godine, samo ih je 0,15% povezano sa kriminalom. Za usporedbu, nezakonite transakcije činile su 1,42 posto svih transakcija kriptovalutama u 2017. godini.


“Kriminal postaje sve manji i manji dio ekosustava kriptovaluta”, stoji u izvješću.
Ukradena sredstva, trgovine za prijevare, ransomware, prijevare i financiranje terorizma bili su među načinima na koje su prevaranti zarađivali, a iako je rast legitimne upotrebe kriptovaluta daleko nadmašio stopu kriminala, Chainalysis upozorava na vjerojatan porast jer identificira više adresa povezanih s nezakonitim aktivnostima.


“Kriminalna zloporaba kriptovalute stvara velike prepreke za nastavak usvajanja i povećava vjerojatnost da će vlade nametnuti ograničenja, a najgore od svega žrtvuje nevine ljude diljem svijeta”, rekao je Chainalysis.


U izvješću se također navodi da je porast decentraliziranog financiranja, ili DeFi, koji olakšava pozajmljivanje denominirano u kriptovalutama izvan tradicionalnog bankarstva, bio veliki faktor u povećanju ukradenih sredstava i prijevara. Obujam DeFi transakcija porastao je za 912% u 2021. godini, a Chainalysis je rekao da su preveliki dobici na decentraliziranim tokenima poput Shiba Inua potaknuli ulagače da špekuliraju o DeFi tokenima.


Naime, u 2020. godini s DeFi platformi je ukradeno kriptovaluta u vrijednosti od gotovo 162 milijuna dolara, što je 31 posto ukupnog godišnjeg iznosa. To je predstavljalo povećanje od 335% u odnosu na ukupno sumu ukradenu s DeFi platformi u 2019. godini, a u 2021. ta je brojka porasla za još 1330 posto, na čak 2,3 milijarde dolara.