Starlink sateliti

SpaceX traži dozvolu za lansiranje još satelita: Stručnjaci upozoravaju da je to razlog za brigu

P. N.

Foto  REUTERS/Trevor Mahlmann

Foto REUTERS/Trevor Mahlmann

FCC je podnio dvadeset zahtjeva ITU-u i u svakom se tražila dozvola za 1.500 satelita u različitim niskim orbitama oko Zemlje.SpaceX-ova Starlink konstelacija bi mogla ispasti četiri puta veća nego li je kompanija originalno planirala, prenosi MSN. Kompanija je od Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) zatražila dozvolu za pristup spektru za više od 30 tisuća novih satelita projekta Starlink. Kada je SpaceX krenuo s programom, predstavili su Starlink kao internetsku mrežu u svemiru koja će se sastojati od 12 tisuća satelita. ITU i američka Federalna komisija za komunikacije su već odobrile zahtjev kompanije za pristup spektru tih 12 tisuća satelita – novi zahtjevi su za dodatnih 30 tisuća jedinica. 


FCC je podnio dvadeset zahtjeva ITU-u i u svakom se tražila dozvola za 1.500 satelita u različitim niskim orbitama oko Zemlje. Kompanija želi satelite rasporediti u orbite između otprilike 240 i 360 kilometara visine. Izvješće MIT  Technologyja bilježi da bi to mogao biti razlog za brigu. Roger Thompson iz Aerospace Corporation za spomenutu je publikaciju rekao da je taj dio svemira najčišći, ali ujedno je to i dio kojim lete letjelice s posadom, uključujući ISS. Kaže da će gušenje područja satelitima “imati utjecaja na buduće ljudske letove svemirom”. 


Traženje dozvole za 30 tisuća novih satelita ne znači da će projekt Starlink doista i lansirati ukupnu brojku od njih 42 tisuće. Neki od kritičara kompanije vjeruju da su zahtjevi samo mamac da se ITU “utopi” u studijama sada kada mijenjaju vlastita pravila.
Bilo to istinito ili ne, slanje zahtjeva u ITU je tek prvi korak u vrlo dugačkom procesu. SpaceX ima sedam godina za lansiranje satelita frekvencijom koju su tražili, a isti će morati biti operativan devedeset dana prije nego li izgubi pristup na pravo spektra.