CES u Las Vegasu

Softver iz hrvatske tvrtke Maidea među 10 najboljih između 1.200 iz svijeta

Vladimir Mrvoš

Uz ServiceAPP i mLIMS, Maidea je razvila i sustav za praćenje potrošnje energenata, poput struje, vode ili plina, naziva EnergyTrack, koji omogućuje jednostavno praćenje potrošnje

RIJEKA – Jedna od vodećih hrvatskih Product Engineering kompanija –  Maidea  obilježila je 20 godina u razvoju programskih rješenja za domaće i inozemne klijente.  Današnji glavni smjer tvrtke je proces Product Engineeringa, koji se temelji na vlastitoj metodi Product Discoverya.


-U razvoju proizvoda postoje dva važna koncepta: proizvod i rezultat. Proizvod je ono što proizlazi iz razvoja softvera: funkcionalnosti, korisničko sučelje, aplikacija i slično. No, krajnjem korisniku je bitan rezultat, bilo da se on mjeri brojem korisnika, prihodima ili uštedama od digitalnog proizvoda. Zato je naš fokus tijekom Product Discovery faze da jasno identificiramo što najmanje možemo napraviti, ali isto tako što možemo napraviti da se dobije najviše od proizvoda koji razvijamo i da korisnik dobije rezultat koji priželjkuje, kaže Matija Matijevac, direktor  tvrtke.


Osim fokusa na dugoročne rezultate  u razvoju softvera, Maidea je specifična i po cjelovitosti tima. Tome svjedoči činjenica kako unatoč turbulencijama na tržištu niti jedan programer nije napustio tvrtku u posljednje četiri godine. Maidea rješenja  dobila su priznanja na najvećim svjetskim međunarodnim sajmovima, poput CES-a u Las Vegasu ili Mobile World Congressa u Barceloni. Tvrtka je također bila pionir u digitalizaciji procesa koji su oblikovali suvremeno poslovanje kod mnogih klijenata,  razvojem vlastitih softverskih rješenja, poput ServiceAppa, Energy Tracka ili mLIMSa. mLIMS je sustav za upravljanje uzorcima u laboratorijima, koji je specifičan po tome što stavlja fokus na dinamičnost današnjih laboratorija i omogućuje analizu u stvarnom vremenu neovisno o tome da li se radi o udaljenoj lokaciji, terenskom radu ili radu u laboratoriju.


Uz ServiceAPP i mLIMS, Maidea je razvila i sustav za praćenje potrošnje energenata, poput struje, vode ili plina, naziva EnergyTrack, koji omogućuje jednostavno praćenje potrošnje. Najnoviji uspjesi uključuju partnerstvo sa startupima poput Zuluhooda i Okitokija, koji su Maidea dali povjerenje za razvoj kompletnog softverskog rešenja. Zuluhood je, kao aktualni pobjednik Idea Knockouta, najvećega regionalnog natjecanja startupa u svijetu, u Las Vegasu proglašen jednim od deset najperspektivnijih startupa na Eureka Parku na CES-u, između čak 1.200 najuspješnijih tehnoloških startupa iz cijelog svijeta, a proglašen je i najboljom inovacijom u sigurnosti od strane Hrvatske udruge managera sigurnosti.