Veća privatnost

SMS poruke na Androidu više neće moći presresti ni policija ni cyber kriminalci

T.I.

End-to-end puna enkripcija već je dostupna na nekim aplikacijama kao što je Whatsapp u vlasništvu Facebooka, sad će Google to učiniti i s SMS porukamaZa sve one koji nisu sigurni je li njihova komunikacija preko pametnih telefona apsolutna privatna, a komuniciraju SMS porukama, stiže dobra vijest iz Googlea. Naime, objavili su jučer da će njihove aplikacije za slanje poruka na Android uređajima biti end-to-end šifrirane na način da ni Google ni treće strane neće moći na bilo koji način doći do sadržaja poruke koja putuje s telefon na telefon, javlja MSN.com.


Za one koji ne znaju, Google pod sobom drži ono što od pojave mobitela zovemo SMS porukama, a sad se na pametnim mobitelima aplikacija jednostavno zove Messages, odnosno „Poruke“ na hrvatskom jeziku. Dakle, uskoro se oni koji se služe SMS porukama više neće morati razmišljati hoće li njihove poruke doći u neželjene ruke.


End-to-end puna enkripcija već je dostupna na nekim aplikacijama kao što je Whatsapp u vlasništvu Facebooka, ali se suočava s otporom državnih institucija da takvu enkripciju uvede i na Facebook Messenger. Naime, prošle godine američki državni odvjetnik William Barr je uz podršku australskog i britanskog kolege po poziciji tražio Facebook da odustanu od takvih namjera, uz argument da neprobojno šifriranje poruka šteti njihovim kriminalističkim istragama u slučajevima iskorištavanja djece. U represivnom aparatu širom svijetu postoji opća bojazan da će nemogućnost praćenja poruka pomoći kriminalcima da zametnu svoje tragove.
S druge strane, aktivisti za digitalna prava već dugo podržavaju snažnu enkripciju kako bi se omogućilo korisnicima da izbjegnu pregledavanje od strane vlada i cyber kriminalaca. Njihova se argumentacija sastoji u tome da mogućnost pristupa porukama trećim stranama može rezultirati zlouporabama i dovesti u opasnost privatnost i sigurnost svih korisnicima interneta.