Dugoročna investicija

Saudijska Arabija kupila pet posto znamenite tvrtke za videoigre Nintendo

T.I.

Ovo nije prva kompanija koja se bavi razvojem video igara u koju je Saudijska Arabija uložila novac. U posljednje dvije godine učinili su isto s tvrtkama Capcom i NexonJavni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF), zemlje koja je svoje bogatstvo stekla na nafti, kupio je danas 5 posto japanske kompanije Nintendo, japanske tvrtke za razvoj video igara i igraćih konzola.


Ovo nije prva kompanija koja se bavi razvojem video igara u koju je Saudijska Arabija uložila novac. U posljednje dvije godine učinili su isto s tvrtkama Capcom i Nexon.


Ovom kupnjom Saudijska Arabija postala je peti najveći dioničar Nintenda. Zanimljivo, u samoj tvrtki, kako piše Bloomberg, nisu uopće znali za ovu kupovinu, nije bilo pregovora oko toga, s obzirom da je Nintendo javno dioničko društvo čije dionice može kupiti svatko u bilo kojem trenutku na tržištu.
Iako će u PIF-u reći da je njihova kupnja napravljena u svrhu ulaganja, domaći japanski analitičari smatraju da je to samo djelomično istina.


„Saudijska Arabija pojačava napore za stvaranje vlastite industrije kreativnih sadržaja, a ova serija ulaganja u japanske tvrtke za igre vjerojatno je način da uče od Japana” – smatra  glavni analitičar tvrtke Tokyo Securities  Hideki Yasuda.


Osim državnog fonda, neobičnu sklonost tvrtkama za videoigre pokazuje i sam prijestolonasljednik princ Mohammed Bin Salman koji je 2020. provo lupio trećinu  japanske tvrtke SNK, da bi na kraju postao većinski vlasnik s 51 posto vlasništva.


Isto tako PIF stalno ulaže u industriju igara izvan Japana, potrošili su krupnih 2,1 milijardu dolara samo prošle godine kako bi kupili dionice tvrtki Activision Blizzard, Take-Two i EA.


Za državu i njeno vodstvo koje pliva u novcu od resursa za koji se nadamo da će radi dobrobiti planeta biti sve manje eksploatirano, ulaganje u industriju video igara bi mogao biti dobar dugoročni potez. Naime, industrija igara vrijedila je globalno 173 milijarde dolara 2020., a do 2026. očekuje da će doseći vrijednost od čak 314 milijardi dolara.