Održavanje dominacije

Samsung u 2021. ostvario rekordnu proizvodnju pametnih telefona. No, velik dio nije došao do polica trgovina

T.I.

Južnokorejska tvrtka sama je napravila 238,8 milijuna uređaja, dok su njih preko 60 milijuna proizveli ODM-ovi (Original Design Manufacturer), odnosno kineske tvrtke Wingtech i HuaqinSamsung je u 2021. godini uspio proizvesti čak 300 milijuna pametnih telefona, što je skok u odnosu na 264 milijuna proizvedenih u 2020. No, prema pisanju The Eleca, nisu dobar dio uspjeli plasirati na tržište. Službenih podataka još nema, no sve prognoze i tri dostupna kvartalna izvješća iz 2021. sugeriraju da će Samsung zadržati najveći dio tržišnog udjela globalno. Prošle godine samsung je držao 20,6 posto isporuka mobitela, a Apple 15,9.


Južnokorejska tvrtka sama je napravila 238,8 milijuna uređaja, dok su njih preko 60 milijuna proizveli ODM-ovi (Original Design Manufacturer), odnosno kineske tvrtke Wingtech i Huaqin, koje proizvode neke od jeftinijih Galaxy pametnih telefona.


Međutim, unatoč spomenutoj brojci od 300 milijuna, navodi se da je Samsung isporučio tek oko 200 milijuna pametnih telefona. Razlozi su višestruki, od činjenice da je i Samsung imao problem s nabavom čipova, pa je dio proizvodnje odgađan za kraj godine. Kako je obično potrebno između mjesec i dva da se proizvedena roba isporuči trgovinama, velik dio jednostavno nije došao do polica u 2021. Nadalje, došlo je i do toga da su neki modeli naišli na slab interes kupaca, posebno Galaxy S21, pa je proizvedeno više od potreba.
Zanimljivo da su se uređaji iz Galaxy S21 serije, kao i one prije nje (S20) najgore prodavali od svih Samsungovih flagship telefona. Naime, prema izvorima The Eleca, tvrtka je prošle godine uspjela isporučiti oko 20 milijuna primjeraka, dok je inače ta brojka između 35 do 40 milijuna.


Samsung ove godine namjerava isporučiti 334 milijuna jedinica pametnih telefona od čega 285 milijuna jedinica iz vlastite proizvodnje, dok će ostatak biti od zajedničkih razvojnih proizvođača.