ISOCELL GN1

Samsung krenuo s masovnom proizvodnjom novih senzora za kamere: 50 megapiksela i brži autofokus

S.M.

Samsung/iStock

Samsung/iStock

Samsung  je najavio novi senzor za kameru od 50 megapiksela naziva ISOCELL GN1

Samsung  je najavio novi senzor za kameru od 50 megapiksela naziva ISOCELL GN1, prenosi The Verge. Ovo je prvi Samsungov senzor koji uključuje Dual-Pixel autofokus i tetracell tehnologiju povezivanja piksela za koje kompanija kaže da će nuditi kombinaciju brzog performansa i odlične kvalitete fotografije pri slabijem svijetlu.


Veličina piksela je 1.2μm koju češće pronalazimo na konvencionalnim telefonskim kamerama nego u HR chipovima koji su proteklih godinu dana strahovito popularni. Kao očiti konkurent se nameće Sonyjev senzor IMX689 koji se nalazi u mobitelima poput primjerice Oppo Find X2 Pro koji ima 48 megapikselni senzor na 1.22 mikrometra.
Po standardu, fotografije novim Samsungovim senzorom imat će 12.5 megapiksela sa četiri piksela povezana u jedan.


Dodatak Dual-Pixel faze u autofokusu je značajna jer je Samsung nedavno baš u ovom području imao neke greške. Galaxy S20 Ultra koji je koristio senzor bez takve tehnologije od 108 megapiksela, imao je problema sa zadržavanjem i hvatanjem fokusa. Iz Samsunga su kazali da će riješiti problem.


U svakom slučaju, kombinacija visoke rezolucije i bržeg autofokusa sigurno je Samsungov prioritet sa senzorom ISOCELL GN1. Kompanija kaže da je senzor krenuo u masovnu produkciju ovoga mjeseca pa ne bi trebalo čekati dugo do prvog pojavljivanja u mobitelima.  Novi bi senzor podržavao HDR u stvarnom vremenuelektroničku stabilizaciju i 8k/30FPS snimanje videa. Zbog DualPixel tehnologije, ISOCELL GN1 bi mogao “hvatati” i fotografiju od 100 megapiksela.