Trumpov trgovinski rat

SAD stavlja na crnu listu još 80 kineskih tvrtki, među njima i najvećeg proizvođača čipova SMIC

T.I.

Na crnoj listi trenutno je preko 270 tvrtki i njihovih podružnica. Osim sumnje na moguće ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti, zabrana trgovanja mogla se zaraditi i ako američka administracija zaključi da je neka tvrtka na neprihvatljiv način sudjelovala u uskraćivanju ljudskih prava na području KinePrema informacijama Reutersa, danas bi SAD na svoju trgovinsku crnu listu mogle dodati još 80-ak kompanija, većinom kineskih, uključujući tu SMIC, najveću kinesku tvrtku za proizvodnju čipova.


Drugim riječima, na izborima poraženi predsjednik Donald Trump i samo mjesec dana prije negoli će napustiti Bijelu kuću, nastavlja nesmiljeno svoj trgovinski rat i uvodi sankcije koje su zapravo obavijene tajnom, jer se njihovo uvođenje temelji na navodnim ugrozama nacionalne sigurnosti, odnosno suradnji prohibiranih kineskih tvrtki s kineskom vojskom i mogućem korištenju tehnoloških tvrtki za špijuniranje.


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je ovu najavu riječima da ako je ovo istina to će biti novi dokaz američkog progona kineskih tvrtki i da će Peking nastaviti poduzimati “potrebne mjere” za zaštitu njihovih prava.
„Tražimo da SAD prestane s pogrešnom praksom neopravdanog ugnjetavanja stranih kompanija“ – rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin na današnjoj redovnoj press konferenciji, dok SMIC i Ministarstvo trgovine SAD još nisu komentirali navode o proširenju crne liste.


Očekuje se da će Ministarstvo trgovine SAD-a prozvati neke kineske tvrtke za koje Washington kaže da su povezane s kineskom vojskom, uključujući neke koje joj pomažu u izgradnji i militarizaciji umjetnih otoka u Južnokineskom moru, kao i neke koji su uključeni u navodna kršenja ljudskih prava, doznaje Reuters. Trumpova administracija u tom trgovinskom ostracizmu otišla je prilično daleko i temeljito „gađala“ ključne kineske industrije koje su pokazale pretenziju za globalnu dominaciju. Na crnoj listi trenutno je preko 270 takvih tvrtki i njihovih podružnica. Osim sumnje na moguće ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti, zabrana djelovanja na području SAD-a mogla se zaraditi i ako američka administracija zaključi da je neka tvrtka na neprihvatljiv način sudjelovala u uskraćivanju ljudskih prava na području Kine. Tako je recimo prošle godine nastradala tvrtka Hikivision jer je u SAD-u procijenjeno da su njihove sigurnosne kamere korištene u kineskom ugnjetavanju muslimanske manjine Ujgura.


Što se tiče najvećeg proizvođača čipova u Kini SMIC-a, oni su već bili pod povećalom američkih vlasti. Prvo je u rujnu Ministarstvo trgovine naložilo da tvrtke koje isporučuju SMIC-u određenu opremu moraju tražiti izvozne dozvole nakon što je zaključeno da postoji neprihvatljiv rizik da se ta oprema možda koristi u vojne svrhe.


Prošli je pak mjesec, Ministarstvo obrane SAD-a među mnogim drugim stavilo SMIC na crnu listu zbog sumnji da surađuje s kineskom vojnom industrijom, što je uključivalo američkim fizičkim i pravnim osobama da ulažu, odnosno kupuju dionice te tvrtke. Iz SMIC-a su više puta ponovili da nemaju veze s kineskom vojnom industrijom.