Politička sloboda

Rusija stišće Google zbog YouTubea: Spominju im ‘petljanje u državne poslove’

Portal Novilist.hr

FOTO/ Prosvjed u Rusiji 02.03.2014., Wikimedia Commons

FOTO/ Prosvjed u Rusiji 02.03.2014., Wikimedia Commons

Medijski nadzornik Roskomnadzor poslao je pismo Googleu inzistirajući da prestane promovirati "ilegalne masovne događaje" na YouTubeu.Rusija jača pritisak na Google da bi cenzurirala političko neslaganje u zemlji. Medijski nadzornik Roskomnadzor poslao je pismo Googleu inzistirajući da prestane promovirati “ilegalne masovne događaje” na YouTubeu, prenosi MSN.


Nije im se svidjelo što YouTube kanali koriste obavijesti i druge alate za širenje informacija o prosvjedima. Posljednji primjer su nedavne demonstracije protiv Moskve zbog zabrane kandidature opozicijskim političarima u nadolazećim izborima.


Neki korisnici navodno dobivaju obavijesti čak i ako nisu pretplaćeni na takve kanale.
Kompanija neće imati puno izbora nego odgovoriti. Ruska agencija kaže da će nastavljanje promocije tretirati kao “petljanje u suverene državne poslove” i smatrati Google “neprijateljskim utjecajem” koji opstruira izbore. Službenici će imati “pravo na adekvatnu reakciju” kažu iz Roskomnadzora.


MSN piše da nije tajna zašto Rusija jača prigovore. Prosvjedi nastavljaju rasti i od žalbi na Moskvu, pretvorili su se u opće nezadovoljstvo Putinovom anti-demokratskom politikom.


Kao i ranije, ovo stavlja Google u nezavidan položaj. Ako popuste pod ruskim pritiskom, mogli bi naštetiti političkoj slobodi u Rusiji, ali i reputaciji YouTubea u državi. Ali, ako se ogluše na zahtjeve Rusije, ta bi država mogla blokirati dijelove ili čak čitav video servis.