Misija jednog robota

Rusi poslali humanoidnog robota u svemir. Ime mu je Fedor i ima svoj profil na Twitteru

Portal Novilist.hr

FOTO/Fedor, Twitter

FOTO/Fedor, Twitter

Fedor ima profile na Instagramu i Twitteru, gdje se prikazuju njegove vještine - poput otvaranja bočice vodeRusija je poslala raketu (Soyuz MS-14) koja prevozi humanoidnog robota realne veličine u svemir. Ime mu je Fedor (“Final Experimental Demonstration Object Research), a misija pomaganje astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji, prenosi MSN. Ovo je ujedno i prvi robot kojeg su poslali Rusi.


Soyuzom se obično upravlja ručno na ovakvim putovanjima, ali ovog puta niti jedan čovjek nije bio u letjelici. Razlog je testiranje novog sistema za hitno spašavanje. Umjesto astronauta, na mjestu pilota je sjedio Fedor, držeći u ruci malenu rusku zastavu. 


“Idemo. Idemo”, moglo se čuti Fedora koji je ponavljao poznatu frazu prvog čovjeka u svemiru, Yurija Gagarina. 
Srebrni robot visok je 1.80 metara, a teži 160 kilograma. Fedor ima profile na Instagramu i Twitteru, gdje se prikazuju njegove vještine – poput otvaranja bočice vode. Kada stigne na odredište, Fedor će te vještine testirati na vrlo niskoj gravitaciji. 


“Spajat će i odspajati električne kabele, koristeći standardne alate poput odvijača i ključa, te aparata za gašenje požara”, kaže Alexander Bloshenko, direktor ruske svemirske agencije.


“Prva faza eksperimenta se odvija po planu”, stajalo je na Twitter profilu robota, nakon što je dosegao orbitu. Fedor kopira ljudske pokrete što je ključna vještina zbog koje bi mogao pomoći astronautima, pa čak i ljudima na Zemlji, prilikom zadataka tijekom kojih su u egzoskeletu.