Lijek za gradske gužve

Rusi isprobavaju leteći taxi koji je zapravo ogromni dron što juri 200 km/h

T.I.

Foto: Hoversurf

Foto: Hoversurf

Ovo „vozilo“ može letjeti na visino do 150 metara, ne treba posebno uzletište, dovoljno je jedno auto-parking mjesto, prima do dva putnika ili 300 kg težine i dostiže zavidnu brzinu od 200 kilometara na satPočetkom ove godine ruska tvrtka za proizvodnju bespilotnih i ostalih malih letjelica Hoversurf ovih dana u zatvorenom kompleksu stadiona Lužnjiki u Moskvi testira novi model zračnog taksija.


Kao što se vidi iz tvita Reutersa pokusni letovi napreduju sasvim dobro, ostaje samo pitanje kako će funkcionirati u stvarnosti, posebno u smislu reguliranja prometa u zračnom prometu iznad velikog grada kao što je Moskva. Prema navodima iz tvrtke, gradska moskovska vlast izgradit će u inovacijskom centru Skolkovo (nešto kao ruska inačica Silicijske doline), novu platformu pokrivenu 5G mrežom za testiranje dronova baziranu na umjetnoj inteligenciji. Kao neka vrsta kontrolnog tornja, taj sustav bi trebao automatizirati rute,  upravljati vozilima i pratiti sigurnost leta.

Letjelica koji funkcionira na daljinsko upravljanje poput velikog drona ima dimenzije 5×1,6 m, pokreću ga četiri rotora za podizanje i održavanje razine, te dva za horizontalno kretanje.


Ovo „vozilo“ može letjeti na visino do 150 metara, ne treba posebno uzletište, dovoljno je jedno auto-parking mjesto, prima do dva putnika ili 300 kg težine i dostiže zavidnu brzinu od 200 kilometara na sat.


Prema navodima iz ruske kompanije ovaj dron bi mogao po jednom punjenju mogao letjeti 30 minuta što je sasvim dovoljno za taxi vožnje zrakom iznad velikog grada. Trošak vožnje po kilometru iznosi oko 2 kune po kilometru.


Kako javlja Reuters,  mogao bi krenuti u masovnu proizvodnju do kraja 2021. godine, a u primjeni ga ipak ne treba očekivati prije 2023. godine.


Inače, prije ovog taxija, Hoversurf je privukao svjetku pažnju svojim modelom letećeg  „motocikla“ koji također funkcionira na načelu drona, samo što ovdje nema daljinskog upravljanja. Moguće ga je naručiti po prilično parenoj cijeni od 150 tisuća dolara, za 40 minuta leta po punjenju i maksimalnu brzinu od 96 km/h. Policija Dubaija ga već ima u svojoj ergeli. Foto: Hoversurf