Plastična kirurgija

Revolucionarna nova tehnologija donosi operacije bez rezova i ožiljaka

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Korištenjem električne struje i 3D kalupa, stručnjaci su shvatili kako saviti i preoblikovati hrskavicu bez ikakvih rezova. To bi moglo donijeti revoluciju unutar plastične kirurgije i značajno skratiti vrijeme oporavka nakon određenih medicinskih procedura.Nova vrsta medicinske procedure će zamijeniti neke vrste bolnih i invazivnih operacija.


Korištenjem struje i 3D kalupa, stručnjaci su shvatili kako saviti i preoblikovati hrskavicu bez ikakvih rezova. To bi moglo donijeti revoluciju unutar plastične kirurgije i značajno skratiti vrijeme oporavka nakon određenih medicinskih procedura.


Istraživanje, koje je opisano u priopćenju Američkog kemijskog društva (ACS), predstavljeno je nedavno na sastanku ACS-a 2019. godine. Istraživanje opisuje kako se hrskavica može saviti nakon izlaganja električnoj struji.
Ako se savitljiva hrskavica drži na mjestu dok se stvrdnjava, ta tehnika se može koristiti za operacije nosa, ušiju te druge kirurške zahvate bez upotrebe skalpela.


Kako se navodi u priopćenju, stručnjaci su došli do novog ovog otkrića gotovo slučajno. Ranije je jedan znanstvenik u timu grijao hrskavicu infracrvenim laserima. To je bilo preskupo i često je ubijalo tkivo koje se zagrijavalo, stoga su umjesto toga pokušali koristiti – struju.


˝Ova tehnika je jeftina procedura koja se izvodi uz pomoć lokalne anestezije. Cijeli proces trajao bi oko pet minuta˝, poručio je jedan od voditelja istraživanja Michael Hill.


Trenutno se pripremaju za licenciranje postupka, no već razmatraju mogućnosti korištenja i na drugim tkivima. Primjerice, na tetivama ili rožnicama kod korekcije vida, prenosi Geek.hr.


Određeni uspjeh je zabilježen prilikom testiranja na životinjama s preoblikovanjem rožnice koristeći 3D-tiskane kontaktne leće obojene elektrodama i uz upotrebu struje za omekšavanje rožnice. To je posebno zanimljivo zbog strukture kolagenih vlakana.


Hrskavica kao vezivno tkivo se nalazi u uhu i nosu, u zglobovima, između kralježaka, na krajevima rebara i u bronhijalnim cijevima. Nema živaca i krvnih žila. Čvrsta je, gumena i sastavljena od krutih kolagenih vlakana ispletenih zajedno polimerima.