Baza podataka

Rekli su da je sve uklonjeno, ali stručnjak otkriva: Još su dostupni brojevi telefona s Facebooka

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

"Baze podataka ovih razmjera ne dolaze često, a iz podataka koji su sadržani jasno je da se njih dvoje podudaraju", kazao je stručnjak za cyber-sigurnost.Dan nakon što je najveća društvena mreža na svijetu otkrila da su brojevi telefona korisnika kontaminirani, ali i da je baza podataka uklonjena, isti su još uvijek dostupni. Elliott Murray, istraživač za cyber-sigurnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, pronašao je iste podatke za koje je Facebook rekao da su odbačeni od sada već nepostojeće značajke koja je trebala omogućiti korisnicima da se “potraže” prema telefonskom broju, prenosi MSN.


Murray je uspio uskladiti više telefonskih brojeva poznatih Facebooka korisnika koje je pružio CNET s točnim imenima u javno dostupnoj bazi podataka. Facebook je u srijedu objavio da procjenjuje da su izložene informacije utjecale na oko 200 milijuna korisnika.


Telefonske i druge prijevare


Ovo je najnoviji primjer kako nezaštićena baza podataka ostavlja potrošače izloženim korisnicima. Dok organizacije premještaju svoje baze podataka putem interneta, često im nedostaje stručnost za sigurnost. Kao rezultat, podacima koji trebaju biti zaštićeni lozinkom, može pristupiti svatko s preglednikom i točnom IP adresom. Istraživači sada prate Internet u potrazi za nesigurnim bazama podataka, koje su otkrile niz demografskih detalja, osjetljivih zdravstvenih kartona i informacijama na stranicama za zapošljavanje.
“Izloženi podaci mogu dovesti korisnike pod prijetnju telefonskim pozivima i drugim prijevarama”, rekla je Eva Velasquez, predsjednica i izvršna direktorica Resursnog centra za krađu identiteta. Telefonski broj u kombinaciji s vašim imenom i bilo koji javni podaci na vašem Facebook profilu mogli bi pomoći prevarantima da vas uvjere da su legitimni. Velasquez predlaže da profile društvenih medija napravimo što više privatnima, zbog čega se “varalica vjerojatno neće gnjaviti s vama”.


Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, također se bacio na brisanje korisničkih podataka sa svojih značajki. U svibnju je ukinuo pristup indijskoj internetskoj stranici za zapošljavanje pod nazivom “Chtrbox” iz svog API-ja nakon što je izložena baza podataka ukazala da je tvrtka izbrisala podatke njihovih korisnika, prenosi MSN.


Izloženi telefonski brojevi korisnika Facebooka otkriveni su u srijedu u TechCrunch izvještaju, u kojem je istraživač Sanyam Jain podatke otkrio na mreži.


Murray, izvršni direktor tvrtke za cyber-sigurnost “WebProtect”, kaže da je naišao na slične podatke. Ponovno provjeravajući, u četvrtak je vidio da iste vrste podataka iskaču u nezaštićenoj bazi podataka. “Gotovo sigurno isti podaci” pronađeni su u prethodno pohranjenoj bazi podataka, kaže Murray.


“Niste prvi koji me nazvao”


“Baze podataka ovih razmjera ne dolaze često, a iz podataka koji su sadržani jasno je da se njih dvoje podudaraju”, dodaje. Facebook nije odmah dao komentar, a Tvrtka je u izjavi u srijedu rekla CNET-u da nema naznaka da su probijeni računi pojedinih korisnika.


CNET je posegnuo za telefonskim brojem u bazi podataka povezanim s suosnivačem Facebooka, Chrisom Hughesom. Osoba koja je odgovorila putem teksta kaže da je taj broj dobila ranije ove godine i od tada je primila puno tekstova i poziva za Hughesa. Rekla je da se zove Ellen, ali odbila je dati svoje prezime.


“Iskreno, nisam bila svjesna da je taj broj do sada bio naveden u bazi podataka,  a mora biti naveden i na drugom mjestu jer niste prvi novinar koji me kontaktirao”, rekla je.