OPTIČKI OTOK

Rab je prvi optički otok u Hrvatskoj

Vladimir Mrvoš

Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena kad se svakodnevica preselila u domoveMultimedijalna svakodnevica oko nas postaje sve inteligentnija i ima sve veću funkcionalnost i primjenu. Mnoge od tih funkcija mogu se implementirati samo putem umrežavanja, radi poboljšanja učinkovitosti i smanjenja troškova. Takve operacije zahtijevaju brz i pouzdan prijenos signala, a optička komunikacijska mreža djeluje kao most za takvu komunikaciju.
Hrvatski Telekom ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj s kojom je pokriveno više od 400.000 kućanstava omogućivši im da uživaju u giga brzinama. U 2021. je drugu godinu zaredom postignuta rekordna pokrivenost optikom, a do kraja godine plan je doći do oko 100.000 novih priključaka. Optika omogućava i prijenos podataka na mnogo veće udaljenosti i to gotovo bez slabljenja signala. Neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora, optička infrastruktura, sa znatno manjom potrebnom energijom, osigurava velike brzine prijenosa, a uz to je gotovo neosjetljiva na elektromagnetske smetnje što u konačnici osigurava bolju kvalitetu i stabilnost.


Konzumacija svih multimedijalnih sadržaja


Usporedbe radi, 200 Mbps brzina mreže koju HT osigurava je dovoljno za 5-članu obitelj s 8 istovremeno spojenih uređaja i konzumacijom svih multimedijalnih sadržaja koja danas postoji u svakodnevnoj ponudi. Osim za vrhunsko iskustvo kućne internetske povezanosti koja je neophodna za rad od kuće, održavanje nastave na daljinu i uživanje u zabavnim sadržajima, poput gaminga i streaminga, zahvaljujući optici unaprjeđuje se korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građani, e-škole, e-zdravlje, e-parking i ostalih projekata iz domene pametnih gradova.


Cilj nam je dovesti optiku do svih krajeva Hrvatske.
Jednostavno rečeno, dugoročno je optika najbolja tehnologija za prijenos podataka, kako po pitanju brzina tako i niskih latencija od 3-4 milisekunde koje su već danas na optici potpuno uobičajene. Isto tako, optičke mreže su preduvjet za razvoj 5G tehnologije koja je važna prekretnica za zemlju i temelj budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja kao i veće kvalitete života.


Optika diljem Hrvatske


– Optiku uvodimo diljem Hrvatske i ne doživljavamo ju kao privilegij samo velikih gradova, već želimo cijelu Hrvatsku spojiti, uključujući mala mjesta, ruralna područja i otoke, kaže Anamaria Kolonić iz Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža Hrvatskog Telekoma te napominje da su zadnjih godina puno ulagali u uvođenje optike diljem Hrvatske pa tako i u Primorsko – goranskoj županiji.
– Možemo se pohvaliti da je Rab prvi optički otok u Hrvatskoj i da je gotovo 90% otoka pokriveno optikom, napominje Kolonić, stručnjakinja za razvoj i upravljanje mrežom, koja iz Rijeke koordinira širenje optičke mreže u Primorsko – goranskoj županiji.
Optička infrastruktura te brz i kvalitetan pristup internetu omogućit će čitavoj zajednici povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitete života građana Raba i njihovih gostiju, što se osjetilo pogotovo u ova pandemijska vremena kad se svakodnevica preselila u domove, kao što je škola i posao, ali i zabava.


Smanjuju se smetnje tijekom nevremena


– U odnosu na bakar kao medij, uvođenjem optike smanjuju se i smetnje nakon grmljavinskih nevremena po kojima je naš kraj poznat, bez obzira na predivne slike koje se ovjekovječe tijekom nevera, kaže Kolonić.
Rab je zbog svoje specifične konfiguracije terena i blizine mora zahtijevao uvođenje novih tehnika i koncepata te prilagođavanje postojećih, a pojavili su se i brojni izazovi s adresama korisnika koje nisu bile riješene kroz katastar. Ipak usprkos svemu tome, otok Rab više nije otok kada su u pitanju optičke mreže, već ravnopravni dio najnaprednije komunikacijske veze u rangu s najrazvijenijim svjetskim metropolama.


Digitalizacija svih dijelova Hrvatske

»Optičke mreže sastavni su dio digitalizacije društva, povećanja gospodarske konkurentnosti i kvalitete života. Hrvatski Telekom je 2020. godine potpisao i 13 ugovora za projekte razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta o dodjeli bespovratnih sredstava diljem Hrvatske gdje će kao najveći privatni investitor u digitalizaciju, izgraditi širokopojasne mreže nove generacije (NGA). Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u razvoj optičke mreže, a posebno me veseli što aktivno radimo na digitalizaciji svih dijelova Hrvatske i što ćemo putem ovih projekata mrežu implementirati i u manje urbanim, odnosno ruralnim sredinama Hrvatske te za gotovo 149 tisuća potencijalnih korisnika omogućiti NGA pristup, što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s«, istaknuo je tada Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.