Danas potvrđeno

Prvi Kinez na površinu Mjeseca stupit će do 2030. godine

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

I Amerikanci i Kinezi u svojim dugoročnim svemirskim programima imaju zacrtano da naprave stalne baze s ljudskom posadom na Mjesecu, što pak otvara nova pitanja i moguće prijeporeNa današnjoj konferenciji za novinare Kineske svemirske agencije objavljeno je da Kina namjerava poslati svoje prve astronaute na površinu Mjeseca do 2030. godine i da će proširiti svoju svemirsku postaju Tiangong.


Kinezi su na neki način bili prisiljeni izgraditi vlastitu svemirsku postaju jer su postali nepoželjni na Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS pod istim objašnjenjem kao i u slučaju „sumnjivih“ tehnoloških tvrtki poput Huaweija, konkretno zbog uske povezanosti njihovog svemirskog programa s kineskom vojskom, odnosno vladajućom Komunističkom partijom Kine. Drugim riječima, kinesko prisustvo na ISS-u tretira se kao sigurnosna ugroza.


Pomalo je paradoksalno da je na ISS-u trenutno sedam astronauta, uključujući i tri Rusa od kojih je jedan, Sergey Prokopyev, i trenutni zapovjednik postaje bez obzira što su SAD i Rusija gotovo u ratnom stanju zbog ruske agresije na Ukrajinu.
Kako god, Kinezi su u travnju 2021. lansirali prvi modul vlastite svemirske postaje i na njemu otad izmjenjuju tročlanu posadu. Krajem prošle godine kompletirali su stanicu dodavanjem trećeg modula koja je ipak skromnijih dimenzija, trećinu veličine ISS-a. Ali, očito služi svrsi i velik je iskorak kineskog sve ambicioznijeg svemirskog programa.


Kako izvještava AP, danas je Lin Xiqiang, zamjenik direktora Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom, predstavio tri nova astronauta koji će sutra na svemirskoj postaji zamijeniti posadu koja je u niskoj Zemljinoj orbiti na udaljenosti od oko 400 kilometara već šest mjeseci. Novost je da će prvi put jedan od njih biti civil, svi ostali dosad su zapravo bili pripadnici Narodnooslobodilačke armije Kine, vojnog krila vladajuće Komunističke partije.


I na današnjem rijetkom javnom predstavljanju svemirskih planova i ambicija Kine, rečeno je da je Kina i dalje otvorena za suradnju „sve dok je cilj iskoristiti svemir u miroljubive svrhe“ i izraženo žaljenje što je američki Kongres zabranio suradnju svojim svemirskim agencijama s kineskim.


U svakom slučaju, na neki način ponavlja se scenarij hladnoratovske svemirske utrke, jedino što je s druge strane sad Kina. Iako su Amerikanci prvi postigli taj ultimativni cilj slijetanja čovjeka na Mjesec davno, ni sad ne žele da pola stoljeća nakon prve utrke u ovoj drugoj budu drugi. U okviru svog Artemis programa NASA planira da će prvi čovjek poslije 1972. po Mjesecu hodati već krajem 2024. i to po njegovom Južnom polu i taj će čovjek biti Amerikanac.


I Amerikanci i Kinezi u svojim dugoročnim svemirskim programima imaju zacrtano da naprave stalne baze s ljudskom posadom na Mjesecu, što pak otvara nova pitanja i moguće prijepore. Prije svega, o pravu na raspolaganju prostorom i (eventualnim) resursnim interesima na Mjesecu.