Fascinantan građevinski poduhvat

Prozirni bazen koji spaja dvije deseterokatnice u Londonu dao novo značenje luksuznom stanovanju

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Prvi put njegov nacrt napravljen je još 2013. no trebale su proći godine da se razviju pogodni materijali za ovako nešto i da ih tvrtka iz Colorada isporuči. Bazen je dug 25 metra , širok pet, a voda u njemu duboka je 3 metra. Količina vode sveukupno teži 400 tonaDvije deseterokatnice u Londonu dale su odnedavno novo značenje luksuznom stanovanju ne samo u nekom velikom gradu nego i bilo gdje na svijetu.


Naime, spojene su 25-metarskim transparentnim bazenom koji je na raspolaganju stanarima ovih dviju zgrada. Nalaze se u četvrti Nine Elms u jugozapadnom Londonu u neposrednoj blizini američke ambasade. Bazen nije izgrađen zajedno sa zgradama, dodan je naknadno zbog tehnološke izazovnosti.

Prvi put njegov nacrt napravljen je još 2013. no trebale su proći godine da se razviju pogodni materijali za ovako nešto i da ih tvrtka iz Colorada isporuči. Bazen je dug 25 metra , širok pet, a voda u njemu duboka je 3 metra. Količina vode sveukupno teži 400 tona.


Dakako, život u ovim zgradama s jedinstvenom pogodnošću kupanja u prozirnom bazenu na 35 metara visine nije jeftin, odnosno stanovi su rezervirani samo za one s dubljim džepom.


Dvosobni stan s mogućnošću svakodnevnog korištenja bazena 35 metara iznad ceste ima startnu cijenu od oko milijun funti, što će reći oko 20 tisuća funti, odnosno 23 tisuća eura po kvadratu.