Hermeus Corporation

Projekt za supersonični putnički avion: Od New Yorka do Londona za devedeset minuta

Portal Novilist.hr

FOTO/Hermeus Corporation, Youtube

FOTO/Hermeus Corporation, Youtube

Let bi trajao devedeset minuta, a jednosmjerna karta bi stajala oko tri tisuće dolara. Američka start-up kompanija je otkrila planove o avionu koji bi letio pet puta brže od brzine zvuka. Time bi putnike na relaciji New York – London prevozio unutar devedeset minuta.


Kompanija Hermeus Corporation (Atlanta) kaže da su novčana sredstva prikupili od privatnih investitora. Uspije li projekt, bit će to revolucija u komercijalnim transatlantskim letovima. Za sada, avionski let od Londona do New Yorka traje više od sedam sati.


„Naše je putovanje usmjereno na revoluciju u infrastrukturi globalnog prijevoza, tako da radikalno povećamo brzinu putovanja na velikim udaljenostima.“, kaže AJ Piplica, suosnivač i izvršni direktor kompanije, a prenosi MSN.
Među osnivače Hermeusa spadaju bivši zaposlenici iz SpaceX-a i Blue Origina, tajnog pothvata Jeffa Bezosa. Sva četvorica osnivača radila su zajedno na razvoju hipersonične avionske rakete Generation Orbita, te najnovijem X-Planeu američkog zrakoplovstva.


„Najveći izazov hipersoničnog leta je propulzija. “Poslali smo manja vozila koristeći “scramjetove” (supersonični motori koji koriste kisik iz atmosfere i gorivo). Ovo je prilično eksperimentalno i još je dug put prije nego što ih vidimo na putničkom zrakoplovu.”, kaže Paul Bruce (predavač s katedre za aeronautiku londonskog Imperial Collegea).


„Postoji još nekoliko poteškoća s učestalim i rutinskim letom na ovaj način, ali imamo inženjerske mogućnosti da to postignemo. Najveći problem su financije i okoliš. Ovako brz let izgara ogromnu količinu goriva i manje je efikasan od sporijeg leta. No, ako postoji tržište za ovo, onda ne sumnjam da možemo izgraditi ovakav avion.“, dodaje za MNS.


AJ Piplica za CNN kaže da bi za razvoj ovakve putničke letjelice trebalo desetljeće, objašnjavajući da će trebati izgraditi minimalno dvije u pokusnoj fazi.


“Glavni izazov je integriranje temeljnih tehnologija i njihovo testiranje. Doista je teško rekreirati toliku brzinu na terenu. Moramo izgraditi više verzija i letjeti u ranim fazama da bismo mogli brže učiti i ponavljati.”


Piplica dodaje i da bi jednosmjerna karta iz New Yorka do Londona koštala oko tri tisuće dolara.


Uspije li izgradnja ovog aviona, isti će biti dva puta brži od supersoničnog Concordea koji je posljednje transatlantsko putovanje odradio 2003. godine, putujući od New Yorka do Londona za manje od četiri sata.


Hermeus Corporation nije prva kompanija koju zanima ovakav pothvat. U lipnju prošle godine, Boeing je otkrio planove za hipersonični putnički avion. Na sličnom projektu rade i Lockheed Martin i Aerion Corporation.