Jezik simbola

Pogledajte koje smo emojije u 2021. godini u porukama preko mobitela koristili najviše

T.I.

Najmanje popularana, odnosno korištena kategorija su zastave,  sukladno tome najslabije korištena podkategorija su nacionalne zastave, ako tih emojija zapravo ima najviše, čak 258Kaže se da slika govori više od tisuću riječi, a u ovo naše digitalno doba kad nemamo vremena na bacanje sve više i komuniciramo slikama i simbolima kako bi izrazili svoje osjećaje i izbjegli zamorno tipkanje. Tako bi u parafrazi poznate izreke mogli utvrditi da u današnje vrijeme emoji govori više od nekoliko riječi. Kad nam je nešto smiješno ili tužno, kad smo ljuti ili uzbuđeni, što bi rekli TBF-ovci, „u nebesa, gdje se gužvaju poruke SMS-a“, ne šaljemo svojim sugovornicima na drugoj strani mobitelskih displeja riječi, već emojije s ekspresijama lica ili koječega drugog.


Prema podacima koje je prikupio Unicode Consortium, neprofitna organizacija odgovorna za digitalizaciju svjetskih jezika, daleko najpopularniji emoji u 2021. je onaj koji pokazuje „smajlija“ koji umire od smijeha, nazvanog „Tears Of Joy“(?). Na njega otpada 5 posto od svih uporaba emojija. Slijedi znak srca (❤️), a onda daleko iza dolaze ostali najpopularniji emoji (vidi ilustraciju), od kojih je u prošloj godine najviše napredovao smajlić sa srcima oko glave.


Po pedantnim pratiteljima situacije s emojima i nekoj vrsti regulatora po tom pitanju iz Unicode Consortiuma, postoji masa od 3,663 emojija trenutno, s tim da se top 100 po uporabi koristi u oko 82 posto slučajeva.
No,  iako je tome tako i stvari se kod uporabe emojija očito ne mijenjaju bitno, Unicode Consortium i dalje drži otvorenim propozicije za prijavljivanje novih emojija. Tek rijetki od tih novijih ili manje poznatih uspije napraviti veliki skok u upotrebi, a još rijeđi se uspiju ugurati među deset. Jedna od iznimaka je „pleading face“, ili po naši „molećivo lice“ koji je u 2021. godini napravio velik proboj i skočio s 97. mjesta na visoko četrnaesto.


Što se tiče drugih kategorija emojija, u kategoriji transporta je najpopularnija raketa  (?) koja zapravo označava veliki napredak u nekoj aktivnosti, u kategoriji dijelova tijela najviše se koristi zategnuti biceps (?), koji označava uspjeh, snagu, dominaciju… U kategoriji biljaka vodi buket cvijeća (?), što je i logično s obzirom da poruke često koristimo da nekome nešto čestitamo, kod životinja najčešće je korišten emoji  leptira (?), koji može označavati transformaciju, ljepotu, promjenu..Na kraju, od sportskih emojija ljudi najviše u komunikaciji koriste „gimnastički“ znak osobe koja radi zvijezdu (?). Zapravo, ima malo veze sa sportom, ovaj emoji u biti označava sreću i zadovoljstvo.


Zanimljivo, najmanje popularana, odnosno korištena kategorija su zastave,  sukladno tome najslabije korištena podkategorija su nacionalne zastave, ako tih emojija zapravo ima najviše, čak 258 .