Hakiranje

Opasnije nego se misli: Otkrijte koje internetske stranice vam kradu podatke za prijavu

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Problem je što mnogo korisnika na internetu koristi iste lozinke na različitim računima, a to su uglavnom ustaljeni uzorci, datumi rođenja, imena najdražeg sportskog kluba i slično. Ukoliko mnogo vremena provodite na internetu i ondje imate nekoliko računa, velika je vjerojatnost da ste barem jednom bili izravno ugroženi tako što su vam podaci za prijavu bili ukradeni. Srećom, danas postoje brzi i jednostavni načini kako otkriti jeste li ikada bili ugroženi na internetu i na kojim točno stranicama, objavljuje Forbes.


– Postoji vrlo jednostavan način kako otkriti jesu li vam ukradeni podaci – inernetska stranica HaveIBeenPwned.com. Ondje je potrebno unijeti svoju e-mail adresu i automatski će se prikazati potencijalne stranice preko kojih su klijenti ugroženi, rekao je za Forbes predsjednik tvrtke CynergisTek Caleb Barlow.


Što napraviti kako biste se bolje zaštitili na internetu? Potrebno je pojačati sigurnost različitim lozinkama na svakom računu kojega koristite, a lozinke ujedno moraju biti snažne kako hakerima ne bi olakšali posao.
– Problem je što mnogo korisnika na internetu koristi iste lozinke na različitim računima. Kada hakeri na jednom računu ukradu vaše podatke, oni će onda krenuti i na vaše druge račune i lakoćom vas ugroziti, dodao je Caleb Barlow.


Jedna od češćih pogrešaka je i korištenje već ustaljenih uzoraka, datuma rođenja, imena najdražeg sportskog kluba i slično. Kako ne biste bili kompromitirani, najbolje je za lozinku uzeti dio neke fraze, citata ili dijela pjesme. Ukoliko su one duže i imaju preko 12 znakova, to će vašu lozinku učiniti još zaštićenijom.