Olakšano pretraživanje

NOVOST NA GOOGLEU Najpoznatija svjetska tražilica pamtit će vaše linkove

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Google je objavio da će olakšati traženje pojmova pamćenjem linkova koje ste pretraživaliU srijedu je Google objavio da je krenula nova mogućnost na tražilici. Nova aktivnost omogućuje traženje ne samo pojmova, već čitavog linka koji će vas direktno spojiti na traženu stranicu.


Korisnici koji imaju Google račune imat će dodatak – povezanu aktivnost. Popis već pretraženih veza, pojavit će se na vrhu traženih rezultata kao pregled linkova. Google naglašava da ovo korisniku daje mogućnost da nastavi tražiti nešto što je već negdje našao. 


 Mashable kao primjer navodi traženje recepata. Ako ste primjerice tražili neki određeni recept koji vas je oduševio i želite ga pronaći opet, ali se izgubite u moru sličnih recepata, ne brinite. Googleova nova mogućnost daje vam u trenutku upisivanja pojma, automatski link za stranicu s koje ste recept i uzeli.


Google također dodaje i tzv. “kolekciju” linkova, gdje se veze mogu spremiti za kasniju pretragu. Ovaj način pretraživanja bit će sličan onome kakav ima Pinterest, s “tabelama” sadržaja koji vas zanimaju.
Od ostalih novosti za Google, dodan je i još jedan alat. Model pretpostavki temeljen na AI koji će korisnicima pružiti točniju i precizniju informaciju o alarmima za poplave. Ovaj će dodatak prvo biti omogućen korisnicima u Indiji.


Google je dodao i novu tražilicu specificiranu za poslove. Imenom Pathaways, tražilica korisnike neće uputiti samo na popise ponuđenih poslova, već i na različite edukacijske, odnosno pripravničke programe. Ova će mogućnost biti testirana u državi Virginia, gdje će prvo biti dostupna.