Neobična aukcija

Novim vlasnikom prvog tweeta u povijesti za 2,9 milijuna dolara postao malo poznati malezijski poduzetnik

T.I.

Zove se Sina Estavi, navodno je turskog porijekla i izvršni je direktor Cryptolanda platforme za trgovanje kriptovalutama i tehnološke kompanije Bridge Oracle iz Malezije koja se bavi sličnim stvarimaNakon nešto više od dva tjedna aukcije zaključene jučer, poznat je novi vlasnik prvog tweeta, onog Twiterovog osnivača Jacka Dorseya. Riječ je o široj javnosti nepoznatom čovjeku, zove se Sina Estavi, navodno je turskog porijekla i izvršni je direktor Cryptolanda, platforme za trgovanje kriptovalutama i tehnološke kompanije Bridge Oracle iz Malezije koja se bavi sličnim stvarima, blockchainovima, digitalnim tokenima i ostalim tricama i kučinama koji nam još nisu sasvim jasne.


Ovaj 40-godišnjak još je u ranoj fazi aukcije ponudio 2 i pol milijuna dolara za tweet sadržaja „just setting up my twttr“ objavljenog u 21 i 50 sati, 21. ožujka 2006. Iako zvuči pomalo suludo dati toliki novac za nešto što nema fizički oblik, što će i dalje biti dostupno svima besplatno na Twitteru, logika ovog poteza krije se u (ne)izvjesnoj budućnosti.

Naime, kao što kolekcionari „obične“ umjetnosti kupuju autentične i jedinstvene slike, tako je Estavi kupio prvi tweet kao kripto art, verificiran kao njegovo vlasništvo pomoću NFT-a, nezamjenjivog tokena (non-fungible token). NFT-ovi omogućuju kupnju i prodaju vlasništva nad jedinstvenim digitalnim predmetima i praćenje tko ih posjeduje pomoću blockchaina. NFT tehnički može sadržavati bilo što digitalno, uključujući crteže, animirane GIF-ove, pjesme ili predmete u video igrama.


Slučaj aukcije tweeta Jacka Dorseya čiji je cilj reklamno-humanitarni (prihod ide direktno za hranu najugroženijim obiteljima u Africi), odjeknuo je svijetom zbog težine Dorseyevog imena i bizarnosti, no očito se već duže, kao i u slučaju kriptovaluta, nešto valjalo na novostvorenom tržištu kripto arta.


Tome je dokaz činjenica da je nekoliko dana nakon objave ove aukcije, na aukciji slavne kuće Christie’s  NFT, digitalna slika Mikea Winkelmanna poznatijeg kao Beeple,  postigla je nevjerojatnu cijenu od 69 milijuna dolara, što je ovog kripto umjetnika koji umjesto platna prodaje piksele postavilo na treće mjesto živućih slikara po visini cijene neke umjetnine. To samo govori da potez mladog milijunaša Estavija iz Malezije ipak nije (samo) obijesno bacanje novca, već možda i dobra investicija za budućnost.