Libra

Novi problemi za Facebookovu Libru: Izgubili podršku PayPala, a sad ih ispituje i Europska komisija

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

https://www.ft.com/content/5c44826e-e78c-11e9-a240-3b065ef5fc55Europska središnja bankaFacebook zbog kriptovalute Libra ne ispituju samo banke. Financial Times doznaje da je i Europska komisija od Facebooka zatražila odgovor na brojna pitanja o Libri, uključujući i rizike, financijsku stabilnosti i privatnost podataka korisnika, kao i mogućnost kompanije da se pridržava pravila o protu-terorističkom financiranju i pranju novca. Službenici žele znati i kako će Libra organizirati vlastite rezerve. 


Ispitivanje je dio većeg pokušaja Europske unije da odluči hoće li i kako regulirati Libru te hoće li ista uopće biti dozvoljena u regiji. MSN prenosi da postoje mnoge zapreke prije nego li se to dogodi. Benoît Coeuré iz Europske središnje banke upozorava da će standardi za odobrenje Libre biti vrlo visoki, a francuska vlada zagovara da se Libra niti ne dozvoli u Europskoj uniji.


To još ne znači da će Libra biti odbijena. Neki europski političari zagovaraju teoriju da bi virtualni novac mogao biti koristan u slučaju plaćanja izvan matičnih država. 
U svakom slučaju, teško je vrijeme za Facebookovu Libru, obzirom na to da ova vijest stiže nakon što je kriptovaluta izgubila podršku PayPala o čemu smo ranije pisala. Facebook ne bi trebao imati više problema sa svojim partnerima s kojima će danas potpisati sporazum. Kombinacija odlaska PayPala i pitanja koja postavlja Europska unija, svakako stvara sumnju oko održivosti digitalnog formata valute.