U idućih pet godina

Novi način generiranja električne energije: Kišnom bi se kapljicom moglo napajati 100 LED žarulja

Sanda Milinković

FOTO/Piqsels

FOTO/Piqsels

 Istraživači se nadaju da će prototip biti spreman u narednih pet godina.Uključivanje u vodeni ciklus i proizvodnja električne energije tijekom kišnih dana mogao bi biti jedan od načina za rast naše obnovljive energije. Do sada, znanstvenici nisu bili u stanju od kapljice vode osigurati proizvodnju značajne količine energije – ali možda smo napokon stigli do revolucionarnog pomaka, prenosi Science Alert. 


Iako smo još uvijek daleko od kišobrana koji se udvostručuje kao generatori, najnoviji pristup pokazuje da možda postoji način napajanja od kiše na razini učinkovitosti koja ove sustave čini praktičnima.


Novo istraživanje otkrilo je metodu koja bi mogla proizvesti toliko energije iz jedne kapljice kiše, da bi upalila 100 LED žarulja. “Naše istraživanje pokazuje da kapljica vode od 100 mikrolitara s visine od 15 centimetara može stvoriti napon od preko 140 V, a proizvedena snaga može upaliti 100 malih LED svjetla”, kaže biomedicinski inženjer Wang Zuankai iz gradskog Sveučilišta u Hong Kongu.
Zvuči iznenađujuće, ali inženjeri su upotrijebili neke genijalne trikove da bi to ostvarili. Znanstvenici se godinama bave ovom vrstom proizvodnje energije, ali fiziku pretvaranja energije kišnih kapi u električnu, poprilično je teško ostvariti.


Jedno od poboljšanja koje je tim ugradio u svoj generator električne energije temeljen na kapljicama, bila je upotreba politetrafluoretilenskog filma (PTFE) koji može akumulirati površinski naboj dok ga neprekidno udaraju kapljice vode, dok postupno ne dosegne zasićenost.


Tim je otkrio da kako kapljice vode udaraju na površinu i šire se, djeluju kao ‘most’ koji povezuje dvije elektrode: aluminijsku elektrodu i elektrodu kalaj-oksida (ITO) indija (s PTFE na vrhu).


“Kapljični most” zauzvrat stvara površinu zatvorene petlje, tako da se može prikupiti sva prikupljena energija – kapljice djeluju kao otpornici, a površinski premaz djeluje kao kondenzator.


Ovaj bi se pristup na kraju mogao primijeniti bilo gdje kada voda pogodi čvrstu površinu, kažu istraživači: trup čamca, unutrašnjost boce s vodom ili vrh kišobrana.


“Značaj ove tehnologije je poboljšana električna snaga po padajućoj kapljici kiše, što uređaj čini mnogo efikasnijim za pretvaranje energije iz padajuće kapljice u električnu energiju”, rekao je kemičar Xiao Cheng Zeng sa Sveučilišta u Nebraski.


Ima još dosta posla da bi se ovo pripremilo za praktičnu upotrebu, no istraživači se nadaju da će prototip biti spreman u narednih pet godina.