Važno pitanje

NET NEUTRALITY Je li došao kraj slobodnom internetu: Prvo su došli po Youtube, a ja sam šutio…

Jasmin Klarić

Sve ovo je beskrajno opasan eksperiment, puštaju duha iz boce kojeg će biti skoro nemoguće vratiti nazad, zaključuje Marko RakarPrestaje li Internet postojati 14. prosinca, donedavno je mogla zazvučati tek kao lošija verzija još jedne generičke najave kraja svijeta s točnim datumom izvršenja. Od utorka navečer, međutim, radi se o jednom od bitnijih pitanja daljnjeg globalnog društvenog i gospodarskog razvoja.


Američka savezno vijeće za komunikacije (FCC),naime, taj će dan odlučivati o ukidanju pravila neutralnosti Interneta (net neutrality).


Radi se o jednom od bazičnih prinicipa na kojima funkcionira današnji Internet, za mnoge jedan od najvećih izuma čovječanstva, a za praktički svih nezamjenjiva infrastruktura svakodnevnog rada, druženja i zabave.
Naime, pravila o “neutralnosti Interneta” zabranjuju pružateljima mrežnih usluga blokiranje ili usporavanje pristupa sadržajima na Internetu bez obzira odakle dolaze. Time se osigurava/lo slobodan i otvoren Internet, u kojem svi korisnici imaju jednako pravo pristupa, što je bio i osnovni uvjet razvoja cijele izrazito dinamične gospodarske industrije oko internetskih usluga i aplikacija.


Tom razdoblju očito je došao kraj.


– Radi se o vrlo destruktivnom potezu. Stvorit će ogroman nered na webu, pružatelji mrežnih usluga će odlučivati tko ima prioritet… Internet će postati ratna zona, tek je početak mračnih predviđanja internetskog aktivista i komunikacijskog savjetnika Marka Rakara koje je iznio za naš list.


Plastično? Danas se plaća samo osnovni pristup Internetu. S ukidanjem pravila o neutralnosti, uvodi se svekolika mogućnost da se naplaćuje i pristup bilo kojem sadržaju.


Hoćete Youtube? Nema problema, evo ga u video paketu, za, recimo, samo 49,99 kuna mjesečno.


Mogućnost da se, primjerice, Youtube-u pristupi bez dodatnog plaćanja nije izvjesna, no izvjesno bi bilo da bi se radilo o videu niske rezolucije i duuuugoooog vremena učitavanja. Zbog toga je i znak kojim se na kompjuterima obično označava čekanje da se učita neka stranica već postao amblem pokreta otpora ukidanju neutralnosti interneta koji se počeo formirati od prve objave čelnika FCC-a o tome što namjeravaju napraviti.


Velike internetske kompanije, poput Googlea, Amazona ili Reddita su prve već uskočile u rov te bitke.


No, Trumpov čovjek na čelu FCC-a, Republikanac Ajit Pali, smatra kako se jednostavno radi o uklanjanju prevelike regulative na Internetu, te otvaranju vrata tržištu i potrošačima da sami odluče tko će biti gubitnici, a tko dobitnici.


U praksi bi, međutim, “rad tržišta” mogao izgledati ovako. Pružatelj internetskih usluga, dakle firme poput T-mobile ili Verizona, u SAD-u, imaju, ili kane imati svoj zasebni servis za streaming serija i filmova. Pa malo uspore rad Netflixa, ili bilo kojeg sličnog konkurenta.


Marko Rakar, Foto: D. LOVROVIĆ


Marko Rakar, Foto: D. LOVROVIĆNo, posljedice su zapravo mnogo dalekosežnije.


– Može se reći da bi ovo mogao biti početak kraja Interneta. Ukidanje neutralnosti iz korijena, drastično mijenja način na koji Internet funkcionira. Posljedica toga će biti i društvene promjene, pa svi smo na Internetu non-stop, a ljudi će se prirodno okupljati oko servisa koje smatraju bržima i stabilnijima.


Primjerice, ako imate dva news portala u Hrvatskoj, a jedan plaća pružatelju usluga dodatnu tarifu koja im omogućava bržu vezu prema korisnicima, jasno je da će publika hrliti njima, a ne onom portalu koji je možda kvalitetniji, ali nema novca. Potencijal zloupotrebe je nevjerojatan, kaže Rakar.


Naravno, razlog za blokiranje ili usporavanje nekog sadržaja na Internetu može biti, bez pravila o neutralnosti, i njegov politički sadržaj. Što bi lako moglo čuvenu rečenicu iz pjesme njemačkog pastora Martin Niemöllera iz vremena nacističkog terora “prepjevati” u novom, digitalnom ruhu: Prvo su došli po Youtube, a ja sam šutio…


Beskrajno opasan eksperiment


Činjenica da se neutralnost Interneta ukida u SAD-u imat će, obzirom na globalnu prirodu weba itekakvog utjecaja i na hrvatske korisnike. Jer, gomila popularnih i svakodnevno korištenih servisa smještena je fizički u SAD-u i da bi neki europski korisnik došao do njih morat će proći putem na kojem više neće biti neutralnosti. To jest, američki provideri će moći brži pristup koji će zahtjevati njihovi, recimo, hrvatski kolege, istima dodatno naplatiti.


“Kome će hrvatski pružatelji mrežnih usluga na kraju ispostaviti račun, nije teško pretpostaviti”, upozorava Rakar.


On smatra kako je teoretski moguće da ukidanje net neutralnosti dovede do selidbe servisa i servera u zemlje u kojima takvog ograničenja neće biti, primjerice u Europsku uniju, ako ona ostane na braniku ideje o slobodnom internetu.


No, to je proces koji bi trajao, a ne treba nikako zanemariti ni ogromnu lobističku snagu velikih komunikacijskih kompanija koje itekako trljaju ruke zbog ovakvog razvoja događaja u Trumpovoj Americi.


– Sve ovo je beskrajno opasan eksperiment, puštaju duha iz boce kojeg će biti skoro nemoguće vratiti nazad, zaključuje Rakar.