Novo svjedočenje

Nastavlja se savezna istraga o Muskovom preuzimanju Twittera. On kaže da ga vlasti uznemiravaju

Hina

Foto: Reuters

Foto: ReutersAmerički Savezni sud naredio je u utorak da Elon Musk mora ponovno svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC) o njegovom preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.


SEC je u listopadu tužio Muska kako bi izvršnog direktora proizvođača električnih automobila Tesle i raketne tvrtke SpaceX primorao da svjedoči nakon što je odbio doći na razgovor u rujnu za potrebe istrage. Milijarder je tada rekao da ga SEC pokušava “uznemiravati” brojnim sudskim pozivima.


Istraga nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X. Također pregledava izjave i podneske koje je SEC-u dao u vezi s ugovorom, ranije je izvijestila ta agencija.
Savezna sutkinja Laurel Beeler u veljači je presudila u korist SEC-a te je napisala da iako su Musk i njegov pravni tim tvrdili da SEC-ov sudski poziv u ovoj stvari predstavlja uznemiravanje milijardera, savezni financijski regulator je “unutar svojih ovlasti”, a njihova sudski poziv bio je “određen i traži relevantne informacije” za njihovu istragu. Musk je zatražio reviziju te odluke.


Okružna sutkinja Jacqueline Scott Corley. u utorak je rekla: Kao što je sutkinja Beeler objasnila, istrage za koje Musk tvrdi da predstavljaju uznemiravanje su ‘legitimne vladine istrage'”.