Stečaj

Nastavak sage oko jedne od najvećih kriptomjenjačnica. FTX tuži roditelje svog osnivača

Jakov Kršovnik

Reuters

Reuters

Iz tvrtke navode da je Sam Bankman-Fried vodio kompaniju kao »obiteljski posao« te pronevjerio milijarde sredstava klijenata u korist malog kruga bliskih ljudi, među kojima su i njegovi roditeljiKriptomjenjačnica FTX, koja je otišla u stečaj, tužila je roditelje svog osnivača Sama Bankman-Frieda, rekavši da su profesori sa Stanforda Joseph Bankman i Barbara Fried koristili tvrtku kako bi se obogatili na račun klijenata FTX-a, javlja Reuters.


Iz FTX-a, koji sada vodi odvjetnik John Ray, koji se specijalizirao za spašavanje sredstava iz tvrtki koje su u stečaju, navode da je Sam Bankman-Fried vodio kompaniju kao »obiteljski posao« te pronevjerio milijarde sredstava klijenata u korist malog kruga bliskih ljudi, među kojima su i njegovi roditelji. Sam Bankman-Fried na sudu je izjavio da se ne smatra krivim za optužbu da je prevario klijente FTX-a korištenjem njihovih sredstava za vlastita rizična ulaganja. Trenutačno je u zatvoru prije suđenja koje bi trebalo započeti 3. listopada. Drugi bivši rukovoditelji FTX-a priznali su krivicu za kaznene optužbe. Odvjetnici roditelja, Sean Hecker i Michael Tremonte, naveli su u zajedničkoj izjavi da su tvrdnje FTX-a »potpuno lažne« i da je nova tužba gubitak sredstava koja bi se mogla vratiti klijentima FTX-a.


– Ovo je opasan pokušaj zastrašivanja Joea i Barbare i potkopavanja postupka samo nekoliko dana prije početka suđenja njihovom sinu, rekli su odvjetnici Hecker i Tremonte. FTX u tužbi navodi da su Joseph Bankman i Barbara Fried od FTX-a prihvatili novčani dar vrijedan 10 milijuna dolara te luksuznu nekretninu na Bahamima vrijednu 16,4 milijuna dolara, čak i u trenutku kad je tvrtka bila na rubu propasti.
– Bankman i Fried također su potaknuli FTX da uloži desetke milijuna dolara u dobrotvorne svrhe, uključujući Sveučilište Stanford, naveli su iz FTX-a. Bankman-Friedov otac, Joseph Bankman, porezni stručnjak na Pravnom fakultetu Stanford, često se postavljao kao »odrasla osoba u sobi« u tvrtki koju vode njegov sin, sada 31-godišnjak, i drugi rukovoditelji s malo iskustva u upravljanju. Ali Bankman je »šutio« kada je vidio upozoravajuće znakove prijevare te nije dovoljno učinio da spriječi čelništvo FTX-a u pronevjeri sredstava klijenata, navodi se u tužbi. Iz FTX-a smatraju da je Barbara Fried imala najjači utjecaj na političke doprinose FTX-a, zbog čega su Bankman-Fried i drugi rukovoditelji dali milijune dolara izravno odboru za političko djelovanje kojem je ona jedan od osnivača.


FTX je podnio zahtjev za stečaj u studenom 2022. nakon tvrdnji da su zloupotrijebili i izgubili milijarde dolara vrijedne kriptodepozite klijenata. FTX je povratio više od 7 milijardi dolara u imovini kako bi otplatio dug klijentima, a traži dodatne povrate kroz tužbe protiv FTX-ovih »insajdera« i drugih optuženika koji su primili novac od FTX-a prije nego što je bankrotirao.