"Deep Space"

NASA u svemir planira lansirati atomski sat: “Astronautima bi omogućio sigurniji način kretanja”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

"Imati sat na brodu omogućilo bi radijsku navigaciju na brodu i, u kombinaciji s optičkom navigacijom, omogućio astronautima precizniji i sigurniji način kretanja", izjavio je istraživač Todd Ely iz istraživačkog centra za atomski sat „Deep Space“.NASA i druge organizacije počinju polagati temelje za misije s posadom na mjesta izvan svemirske stanice u orbiti ili čak na Mjesecu. Paralelno s time, počinju bolje shvaćati i potencijalne izazove koje će takve misije predstavljati.


Održavanje posade živom i zdravom za svemirske misije na dugim relacijama bit će teško, ali jedna od tehnološki nepouzdanih prepreka koja stoji između čovječanstva i istraživanja svemira zapravo ima veze s navigacijom. Kasnije ovog mjeseca, NASA će pokrenuti misiju testiranja alata koji bi mogao biti od koristi u takvim situacijama, prenosi MSN.


Trenutačno se sve letjelice oslanjaju na naredbe sa Zemlje o shvaćanju svog položaja u odnosu na druge objekte poput planeta. Sustavi funkcioniraju, ali nisu idealni – posebno za buduće misije posade na druge planete gdje se mogu zahtijevati odluke u sekundi.
NASA-ina misija „Deep Space Atomic Clock“ testirat će izvedivost korištenja takvog instrumenta za pomoć putnicima u navigaciji zvijezdama. Uređaj, koji brzo može pomoći letjelici u prepoznavanju njezina položaja u prostoru, može nas gurnuti prema budućnosti u kojoj se svemirskim letjelicama može upravljati bez oslanjanja na vanjski ulaz.


U ne tako dalekoj budućnosti, letjelica s posadom će se uputiti prema drugim planetima. Kada se to dogodi, održavanje brodova “vezanih” za Zemlju za potrebe navigacije i dalje bi moglo biti moguće, ali teško da bi bilo učinkovito. Zato bi bilo smislenije da posade imaju moć da mijenjaju smjer u realnom vremenu ako je potrebno, prenosi MSN.


“Imati sat na brodu omogućilo bi radijsku navigaciju na brodu i, u kombinaciji s optičkom navigacijom, omogućio astronautima precizniji i sigurniji način kretanja”, izjavio je istraživač Todd Ely iz istraživačkog centra za atomski sat „Deep Space“.


NASA-ina testna misija za atomski sat započet će kroz otprilike godinu dana, a agencija se nada da bi mogla donijeti nove mogućnosti za buduću navigaciju.