Starship

Muskova nova predviđanja za Starship: Cilja na komercijalni servis, a zatim i “lunarni izlet”

P. N.

FOTO/Falcon Heavy, Wikimedia Commons

FOTO/Falcon Heavy, Wikimedia Commons

SpaceX želi postići maksimalnu iskoristivost do te granice da jedan Starship može letjeli "tri do četiri puta dnevno", dok bi pojačavač mogao letjeli "dvadeset puta".Ambiciozni plan Elona Muska za letjelicu Starship proširio se na vremensku crtu njezinih prvih letova. U djelu “pitanja i odgovori” na prezentaciji SpaceX-a, Musk je otkrio planove za ubrzano stvaranje prototipova koji bi letjelicu mogli lansirati u svemir u kratkom vremenskom periodu, doznajemo s MSN-a. 


Starship Mk1 u Boca Chici (Teksas) trebala bi u roku jednog do dva mjeseca imati suborbitalni testni let. Nakon toga, sličan će test sa Mk2 odraditi i tim u Cape Canaveralu na Floridi u studenom. Konstrukcija Mk3 bi trebala započeti u listopadu, a cilj je da poleti do prosinca, dok bi Mk4 trebao stići u siječnju sljedeće godine.


Ako sve bude po planu, ili Mk3 ili Mk5 će letjeti orbitom unutar šest mjeseci. Musk je dodao i da produkcija za Super Heavy ubrzivač neće započeti prije nego li se dovrši Mk4. Unatoč tome, let sa posadom bi mogao stići vrlo brzo.
SpaceX želi postići maksimalnu iskoristivost do te granice da jedan Starship može letjeli “tri do četiri puta dnevno”, dok bi pojačavač mogao letjeli “dvadeset puta”. To bi moglo brzo dokazati izvodljivost tehnologije i smjestiti ljude u rakete do 2020. godine. 


SpaceX je prethodno ciljao na komercijalni servis do 2021. godine i zatim “lunarnog turističkog izleta” do 2023. godine, a ciljevi bi mogli biti realniji ako ljudi “polete” godinu dana ranije. Postoji tu još mnogo toga što mora proći “kao po špagi” prije nego li se ostvare ideje, uključujući i poboljšanji proces proizvodnje. Musk je poznat po optimističnim predviđanjima, uključujući njegovu originalnu nadu da će Falcon Heavy poletjeti još 2013. godine, piše MSN.