Plaće šefova tehnoloških divova

Musk ne prima plaću, Zuckerberg simboličnih 1 dolar godišnje, Tim Cook tri milijuna. No, to je bacanje prašine u oči

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Kad dodamo „siću“ od 630 tisuća dolara za troškove njegove osobne zaštite i 712 tisuća koje je Cook potrošio na privatne avionske letove, dolazimo do toga da je u Appleu u jednoj godini zaradio 98,7 milijuna dolaraNa papiru, osnovna godišnja plaća izvršnog direktora Applea Tima Cooka iznosi 3 milijuna dolara. Nije loše kad se gleda plaća američkog predsjednika koja iznosi 400 tisuća dolara godišnje, ali je prilično smiješna naspram vrhunskih sportaša. Recimo, vrhunski quarterback američkog nogometa kao što je Tom Brady zaradio je ugovorom preko 40 milijuna dolara prošle godine, tu su negdje i slavni košarkaši poput Stephena Currya i LeBrona Jamesa.


Pod ravnanjem Tima Cooka Apple je dogurao do dosad nezabilježene tržišne kapitalizacije jedne tvrtke od nestvarnih 3 bilijuna dolara. Zar njegov doprinos vrijedi deset puta manje od nekog tko vješto baca loptu kroz obruč koša? Ipak ne, barem ne u financijskom smislu.


Istina je da je Cookova osnovna godišnja plaća 3 milijuna dolara, ali je prema podacima tvrtke predanih Komisiji za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država, njegov prihod u 2021. godini bio mnogo, mnogo veći. Naime, takozvani kompenzacijski paket poduzeća prema Timu Cooku osim plaće, sadrži i (uglavnom) nagrade u dionicama tvrtke. U turbulentnoj 2020. godini, Cook je dobio 15 milijuna dolara kompenzacija, a po najnovijim informacijama ta je nagrada u dionicama u 2021. godini skočila preko pet puta i dosegla 82,3 milijuna dolara. Osim nagrade u dionicama, Cook je prošle godine dobio  poticaj od 12 milijuna dolara na temelju dobrih Appleovih financijskih rezultata prošle godine. Kad dodamo „siću“ od 630 tisuća dolara za troškove njegove osobne zaštite i 712 tisuća dolara koje je Cook potrošio prošle godine na privatne avionske letove, dolazimo do toga da je u Appleu u jednoj godini zaradio 98,7 milijuna dolara. Nije da mu treba, Cook je prema podacima Bloomberg Billionaires Indexa među šestotinjak Amerikanaca teških više od milijardu dolara, točnije njegova se imovina trenutno procjenjuje na 1,5 milijardi dolara.
Kad se Cooka uspoređuje s čelnicima drugih tehnoloških divova, osnovna plaća od 3 milijuna dolara je zapravo rijetkost. Elon Musk u 2020. godini nije primao plaću, a Zuckerberg u Facebooku simboličnih jedan dolar. Još jedan od načina kako izbjeći plaćanje poreza, rekli bi zlobnici. I ne bi bili puno u krivu. Jer, što će Musku plaća (i porez na nju), kad je u kompenzacijama tvrtki koje vodi samo u 2020. zaradio enormnih 6,7 milijardi dolara. Ili Zuckerbergu čije je neto bogatstvo u istoj toj 2020. godini poraslo za 26 milijardi dolara.