Američki div

Microsoft širi mrežu podatkovnih centara u Europi

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto ReutersAmerički digitalni div Microsoft najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde eura u podatkovne centre za aplikacije umjetne inteligencije u Španjolskoj, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Britaniji.


Španjolski premijer Pedro Sánchez i direktor Microsofta Brad Smith objavili su u ponedjeljak da će u iduće dvije godine biti uloženo 1,95 milijardi eura.


Novac će biti upotrijebljen za proširenje infrastrukture za umjetnu inteligenciju (AI) i za računalstvo u oblaku, napisao je Smith na online platformi X, nekadašnjem Twitteru.
Prošli tjedan šef Microsofta najavio je da će u iduće dvije godine uložiti gotovo 3,3 milijarde eura u proširenje kapaciteta podatkovnih centara za aplikacije za AI i za računalstvo u oblaku u Njemačkoj.


Najveća pojedinačna investicija u Microsoftovoj 40-godišnjoj povijesti uključuje i program obuke za umjetnu inteligenciju koji bi trebao privući do 1,2 milijuna Nijemaca.


U studenom Microsoft je obećao da će do 2026. uložiti 2,5 milijardi funti (3,15 milijardi dolara) za razvoj umjetne inteligencije u Velikoj Britaniji. U listopadu Smith je najavio i pet milijardi australskih dolara (3,26 milijardi američkih dolara) ulaganja u sektor umjetne inteligencije u Australiji.