Kućno kino za najbogatije

LG najavio LED ekran za kućno kino s monstruoznih 8,25 metara dijagonale. Cijena mu je podjedanko zastrašujuća

T.I.

Ogromne dimenzije nužno su popraćene jednako velikim drugim proporcijama. Naime, DVLED od 325 inča s 8K rezolucijom težak je ravno tonu i ima u sebi ugrađenih čak 33 milijuna LED lampicaAko ste pomislili da su televizori dijagonale 75 ili 85 inča (191 odnosno 216 cm), već pravi monstrumi koje je teško smjestiti u sobu normalne veličine, promislite još jednom.


Korejski LG je predstavio Direct View LED (DVLED) Extreme Home Cinema ekran veličine – pazite sad – 325 inča ili u našoj mjernoj jedinici 8,25 metara! Doduše, nije riječ o klasičnim televizorima, ali koncept se ne razlikuje bitno.


Riječ „home“ u nazivu  sugerira da je namijenjen kućnoj uporabi, no jasno je da to ne mogu biti obični stanovi, pa ni kuće, već ogromne vile ili veliki poslovni prostori.
Ogromne dimenzije nužno su popraćene jednako monstruoznim drugim  proporcijama. Naime, DVLED od 325 inča s 8K rezolucijom težak je ravno tonu i ima u sebi ugrađenih čak 33 milijuna LED lampica.


Već ovo navođenje osnovnih dimenzija i značajki sugerira da si ovakav display ne mogu priuštiti obični smrtnici. Naime, DVLED od 325 inča u 8K rezoluciji košta ni više ni manje nego 1,7 milijuna dolara.


Inače,  LG DVLED Extreme Home Cinema razlikuje se od tipičnih LED televizora koji su zapravo LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem. Direct View LED zaslon s izravnim prikazom stvara slike izravno pomoću LED -a za veći kontrast, svjetlinu, raspon boja i bolje kutove gledanja.


LG će osim spomenutog „čudovišta“ tržištu ponuditi i manje DVLED modele  s raznim razinama rezolucije. Kreću od najmanjeg modela od 81 do 215 inča za full HD rezoluciju, 163 do 325 inča za 4K rezoluciju te 8K model na 325 inča. Također nude nekoliko omjera širine i visine, od standardnih formata 16: 9 do super širokog formata “Ultra Stretch” 32: 9 koji udvostručuju širinu na širinu dva 2K ili 4K ekrana jedan pored drugog za učinak dvostrukog zaslona.


Za sada LG nije objavio cijene manjih modela niti pobliže specifikacije.