Neobičan susret

Kritičar mobitela i tehnologije papa Franjo, primio u privatnu audijenciju tehnološkog mogula Tima Cooka

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

O čemu su Papa i tehnološki mogul razgovarali ne zna se i vjerojatno će ostati tako jer je običaj da Vatikan nikad ne otkriva sadržaje razgovore na privatnim audijencijamaPapa Franjo u svojim je propovijedima, izjavama, posjetama često isticao kako su Isusa napadali jer „prima grešnike i blaguje s njima.“


U skladu s onim što propovijeda, papa Franjo prima i mnoge s kojima se ne slaže, pa ne može iznenaditi s kim se sve sreće u privatnim audijencijama. Tako Reuters javlja da je u jednu takvu danas primio Tima Cooka, izvršnog direktora tehnološkog diva Applea. Ne može se reći eksplicitno da je Cook grešnik, ali činjenica jest da je papa Franjo često govorio o mobitelima i njihovoj pretjeranoj uporabi u negativnom kontekstu, apelirajući da bi ljudi trebali preferirati osobni kontakt.


Ako postoji netko tko je dao „oružje“ da ne bude po volji pape onda je to Cook, odnosno Apple i njegov pokojni prethodnik Steve Jobs. O čemu su Papa i tehnološki mogul razgovarali ne zna se i vjerojatno će ostati tako jer je običaj da Vatikan nikad ne otkriva sadržaje razgovore na privatnim audijencijama, osim ako se sam Cook ne „pohvali“ o čemu je pričao s prvim čovjekom Katoličke crkve.
Zanimljivo, Tim Cook nije ni katolik, već dolazi iz baptističke južnjačke obitelji iz Alabame, a k tome je i gay. I po tom pitanju nije na istoj liniji kao Papa, jer se Jorge Mario Bergoglio kao kardinal u svojoj rodnoj Argentini prije izbora za Papu gorljivo zalagao protiv istospolnih brakova i zakona koji bi to regulirao. No, otkad je u Vatikanu, ublažio je stavove po tom pitanju.


Iako je bilo iznimki, pa se i sam jednom javio za vrijeme opće audijencije nakon što mu je netko iz pratnje pružio mobitel i pokorno „trpi“ slikanje selfija s vjernicima, generalno upozorava ljude da ne postanu robovi mobitela i tehnologije.


“Oslobodite se ovisnosti o mobitelima. Kada postanete rob svog mobitela, gubite slobodu”  – poručio je mladima 2019. godine.