Nakon nagodbe s američkim vlastima

Kripto ulagači s Binancea u 24 sata povukli preko milijardu dolara vrijednosti, ali veće panike nema

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako je preko milijardu dolara vrijednosti povučeno u 24 sata s najveće kripto mjenjačnice, to je i dalje samo mala frakcija sredstava od onog što je na njoj ostaloNakon što je Changpeng Zhao, šef najveće kripto mjenjačnice Binance odstupio u utorak, priznao krivicu zbog kršenja američkih zakona o pranju novca i nagodio se za odštetu od 4,3 milijarde dolara što će ga vjerojatno poštedjeti zatvora, očekivano, ulagači u kriptovalute počeli su naglo povlačiti novac s Binancea.


U strahu su velike oči, poučeni domino efektom urušavanja druge najveće mjenjačnice na svijetu FTX nakon čije su propasti mnogi ostali bez uloženog novca, dio ulagača s Binancea je povukao svoja sredstva. Iako, treba reći da u slučaju Binancea nema naznaka koje bi dovele u sumnju likvidnost ove mjenjačnice, niti bi scenarij koji se odigrao u utorak trebao utjecati na njeno poslovanje, pa panike velikog razmjera ipak nije bilo.


Prema objavi tvrtke za analitiku blockchaina Nansen, s Binancea su ulagači povukli preko milijardu dolara vrijednosti u samo 24 sata, i to ne uključujući najjaču kriptovalutu bitcoin.
U skladu s tim, u posljednja dva dana svjedočimo i padu vrijednosti kriptovaluta koje su još jednom pokazale svoju volatilnu narav. Njihov vlastiti token, odnosno kriptovaluta BNB pao je u prvih 24 sata nakon odstupanja Zhaoa za 8 posto. S Bitcoinom je bilo slično, u jedan dan vrijednost mu je pala za cca tisuću dolara, s 37.500 na otprilike 36.500 dolara. No, u kripto svijetu stvari se odvijaju po staroj izreci “svakog čuda za tri dana dosta”, pa je bitcoin danas ponovno na vrijednosti iznad 37.000 dolara, u trenutku dok ovo pišemo na 37.300 dolara. Čak se i BNB ustabilio u odnosu na jučer i vrijedi više negoli je to bio slučaj prije 30 dana, kad se još nije znalo da će Zhao morati otići s čela tvrtke, a tvrtka platiti rekordnu odštetu.


Ako je preko milijardu dolara vrijednosti povučeno u 24 sata s najveće kripto mjenjačnice, to je i dalje samo mala frakcija sredstava od onog što je na njoj ostalo. Naime, Nansen navodi podatak da se u mjenjačnici nalazi 65 milijardi dolara vrijednosti u kriptovalutama.


Zapravo, za Binance bi od ovog šoka sve moglo krenuti nabolje i zasigurno sigurnije. Naime, dio nagodbe sa SEC-om (Američka agencija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima), su i nova pravila kojih će se Binance morati pridržavati kao ne bi kršila američke zakone koji se dotiču pranja novca, kao i uspostaviti nezavisni monitoring koji će to usklađivanje kontrolirati.